Volkswagen překonal rekord, prodal přes pět milionů aut

Volkswagen

Volkswagen

Německý koncern v loňských prodejích zřejmě překoná dosavadní světovou jedničku Toyotu. Ta loni zaostala kvůli výpadkům ve výrobě způsobeným zemětřesením a cunami v Japonsku a záplavami v Thajsku. Ve hře o první příčku v největších prodejích, je však hlavním favoritem americký GM, loňská dvojka.

Největší evropská automobilka Volkswagen loni prodala 5,1 milionu aut značky VW a meziročně zvýšila prodej o 13,1 procenta. Největšími trhy VW byly loni Evropa a Čína. V obou zemích společnost prodala 1,72 milionu vozů. V Číně prodej stoupl o 13,8 procenta a v Evropě o 11,2 procenta. V Severní Americe prodej vzrostl o 22,2 procenta na zhruba půl milionu vozů, z toho v USA se zvýšil o 26,3 procenta na 324 tisíc vozů.

Součástí koncernu Volkswagen jsou rovněž značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat a česká Škoda Auto. Koncern již dříve předpověděl, že jeho celkový prodej za rok 2011 poprvé překročí osm milionů vozů. Předloni dodal zákazníkům 7,2 milionu automobilů.

Toyota Motors si předloni udržela pozici světové jedničky v prodeji aut, když prodala 8,42 milionu aut, o 30.000 více než americký GM. Za rok 2011 zřejmě o svoji pozici přišla a možná zaostane i za Volkswagenem Letos však počítá se zvýšením prodeje o 20 procent na rekordních 8,48 milionu vozů.