Volkswagen zvažuje prodej výrobce motorek Ducati

Firmy Audi a Ducati se dohodly na spolupráci

Firmy Audi a Ducati se dohodly na spolupráci Zdroj: Profimedia.cz

Motocykl Ducati
Audi TT RS Plus vs. Ducati 1199 Panigale S
Současná produkce Ducati
Současná produkce Ducati
Současná produkce Ducati
7
Fotogalerie

Německý automobilový koncern Volkswagen se chce pravděpodobně zbavit výrobce silničních motocyklů Ducati. Případný prodej italské společnosti by měl automobilce pomoci vyrovnat ztráty a výdaje spojené s emisním skandálem z roku 2015. 

Podle agentury Reuters už Volkswagen požádal investiční a bankovní společnost Evercore, aby vyhodnotila případné možnosti prodeje Ducati. Tu koupila v roce 2012 automobilka Audi spadající do koncernu VW za zhruba 860 milionů eur. V současnosti by však prodejní cena mohla být znatelně vyšší.

Podle zdrojů uvnitř Ducati měl loňský zisk před úroky, daněmi a odpisy (takzvaná EBITDA) činit asi 100 milionů eur (2,68 miliardy korun), hodnota společnosti by se tak mohla vyšplhat až na patnáctinásobek zisků, tedy přibližně 1,5 miliardy eur.

Podle agentury Reuters by o výrobce mohli projevit zájem především investoři z Číny nebo Indie. Nejmenované zdroje přímo z Ducati však nevyvrátily ani možnost akvizice dalším velkým hráčem z řad výrobců motocyklů.

Prodej Ducati by tak mohl být vyústěním prohlášení Volkswagenu z loňského června, kdy koncern oznámil, že v souvislosti s úsporami zhodnotí portfolio svých dceřiných společností. Zároveň chce automobilka více prostředků investovat do vývoje nových modelů s elektrickým pohonem.

Samotné odkoupení Ducati v roce 2012 vyvolalo řadu otázek, podle analytiků neměl Volkswagen k takové investici ekonomický ani technologický důvod. Rozšíření pole působnosti však obhajoval tehdejší předseda představenstva Ferdinand Piech, který vyzdvihoval především italský design a pokrokové technologie.