Volvo zvýšilo ve čtvrtletí zisk o 60 procent

Volvo

Volvo

Zisky švédského výrobce nákladních vozů Volvo vzrostly ve druhém čtvrtletí o zhruba 60 procent a tržby firmy se vrátily na úroveň před finanční krizí. Potvrdily se tak předpovědi sázející na oživování poptávky na vyspělých trzích.

Čistý zisk společnosti vzrostl meziročně o 63 procent na 5,1 miliardy švédských korun (13,71 miliardy korun). Provozní zisk posílil o 60 procent na 7,65 miliardy švédských korun a byl zhruba na úrovni očekávání analytiků, uvedla agentura Reuters.

Tržby Volva vzrostly o 15 procent na 79 miliard švédských korun. „Tržby jsou nyní na stejné úrovni jako před finanční krizí,“ uvedl ve sdělení generální ředitel firmy Leif Johansson. „Ziskovost je teď na dosud nejvyšší úrovni jak z hlediska provozní marže, tak návratnosti základního kapitálu,“ dodal šéf firmy.

Jeden z předních světových výrobců nákladních vozů a autobusů potvrdil předpověď, podle níž se na trzích v Evropě a Severní Americe letos prodá po 230 až 240 tisících nákladních vozů. Japonský trh by měl po propadu o 26 procent v důsledku březnového zemětřesení a vlny tsunami oživit a za celý rok klesne o šest procent na 23 tisíc těžkých nákladních vozů, uvedlo Volvo. Akcie druhého největšího výrobce nákladních automobilů na světě na dnešní zprávu zareagovaly růstem o pět procent.

Společnost snížila výhled růstu divize stavebních strojů na 15 až 20 procent z dosavadních 20 až 30 procent. Odráží se v tom zpomalení růstu na čínském trhu, uvedlo Volvo.