VW ve Wolfsburgu nezvládá vyrábět kvůli nedostatku čipů. Současně chystá nový závod

Koncern Volkswagen hodlá investovat do elektromobility až třicet miliard eur.

Koncern Volkswagen hodlá investovat do elektromobility až třicet miliard eur. Zdroj: Reuters

Už letos v březnu by mohlo být jasné, kde postaví automobilový koncern Volkswagen nový závod na výrobu elektromobilů. S odvoláním na závodní radu o tom dnes informovala agentura Reuters. Německá skupina loni oznámila, že postaví moderní továrnu v blízkosti svého sídla v dolnosaském Wolfsburgu. Tam se Volkswagen aktuálně potýká s velkými potížemi. Tamní továrna na vozy se spalovacím motorem musela kvůli nedostatku čipů výrazně omezit produkci.

Volkswagen loni v závodě ve Wolfsburgu vyrobil kvůli nedostatku polovodičů o 330 tisíc aut méně, než původně plánoval. Z výrobní linky tam sjelo bezmála 400 tisíc vozů. Automobilka na začátku února uvedla, že kvůli nedostatku čipů budou ve Wolfsburgu na některých výrobních linkách omezeny noční směny.

Šéf koncernu Herbert Diess uvedl, že navzdory problémům má automobilka v plánu zvýšit výrobu. Dále oznámil, že špičkové modely prémiových značek Volkswagenu jsou už pro celý letošní rok vyprodány. Knihy objednávek se podle něj výrazně plní také v segmentu nákladních vozů.

Novou továrna na elektromobily je součástí projektu Trinity, v jehož rámci chce automobilka od roku 2026 vyrábět ve Wolfsburgu vlajkový elektrický sedan. Závodní rada od tohoto plánu očekává, že zajistí budoucnost hlavního závodu celého koncernu. Prodej nových vozů se spalovacím motorem by měl v Evropě skončit v roce 2035.

„Bojujeme za výrobu Trinity přímo zde ve Wolfsburgu, což znamená buď v areálu továrny, anebo v bezprostřední blízkosti hlavního závodu,“ uvedla šéfka zaměstnanecké rady Daniela Cavallová.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladní vozy MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Plány automobilky Škoda Auto do roku 2030

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub