VW za obnovu výroby zaplatí 13 milionů eur, čtvrtinu žádaných kompenzací

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Německý výrobce automobilů Volkswagen už pomalu po šesti dnech obnovuje svou výrobu. Tu byla společnost nucena omezit poté, co jí výrobce dílů Prevent odmítl součástky dodávat. Jádrem sporu bylo zrušení smlouvy na dodání dílů v hodnotě půl miliardy euro. Za to požadovaly dceřiné společnosti Preventu kompenzaci 58 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun).

Nakonec se hodnota kompenzací nachází hluboce pod původními požadavky Preventu, podle Süddeutsche Zeitung dodavatel dílů od Volkswagenu obdržel třináct milionů eur (350 milionů korun). Součástí dohody je však dodatek, že Volkswagen bude od společnosti odebírat součástky po dobu minimálně šesti následujících let.

Obě strany se také dohodly, že vyplacením kompenzací a uzavřením dohody o odebírání dílů celý rozpor skončí. Volkswagen si pouze vyhradil právo do smluv zasáhnout, pokud díly nebudou odpovídat jeho standardům. Automobilka však pravděpodobně nebude požadovat žádné náhrady za zdržení výroby, které se vyšplhaly do milionových částek.

Společnost Prevent se také zavázala, že obě její společnosti začnou potřebné díly dodávat co nejdříve. Jedná se o firmu CarTrim, jež pro Volkswagen dodává potahy sedadel, a ES Automobilguss, která vyrábí litinové díly pro převodovky.

V ES Automobilguss vyvolala současná situace mezi zaměstnanci nervozitu, místní odbory se i nadále obávají propouštění některých ze čtyř set zaměstnanců. Společnost patří pod koncern Prevent pouze rok, předtím ji vlastnila německá rodina Loefflerů, která s Volkswagenem spolupracovala téměř bez problémů po několik desetiletí.

Obnovení výroby přišlo pro automobilku v pravý čas, pondělní směna začala omezením výroby nejprodávanějšího modelu, hatchbacku Golf. Automobilka jednala také s německou vládou o náhradě ušlých mezd, s čímž mnozí politici nesouhlasili. Celkem výpadek v dodávkách náhradních dílů omezil výrobu v šesti továrnách koncernu Volkswagen.