Vyklízení pozic slavné automobilky Lotus pokračuje

Lotus Esprit

Lotus Esprit Zdroj: Profimedia.cz

Britský výrobce sportovních a závodních vozů Lotus oznámil, že propustí 325 lidí, což je téměř čtvrtina všech zaměstnanců. Zdůvodnil to nicneříkající frází, že hodlá zajistit „správnou organizační strukturu, která napomůže dosáhnout stanovených cílů“.

Lotus vlastní malajsijská průmyslová skupina DRB-Hicom a ve finančním roce, který skončil v březnu 2013, vykázal ztrátu 159 milionů liber (asi 5,5 miliardy korun). Rok předtím tratil 115 milionů liber. Letos výsledky ještě neoznámil.

Od ledna do srpna prodala značka na svém nejsilnějším trhu v Evropě 450 vozů. To bylo meziročně o 77 aut více. Problémy má Lotus ve Spojených státech, kde si jeho vozy podle údajů Automotive News Data Center letos zakoupilo jen 112 zákazníků.

Lotus vznikl v roce 1952 a v současnosti nabízí tři modely - Elise, Exige a Evora. Jeho sportovní automobily experti oceňují pro dynamické vlastnosti a nízkou hmotnost, ale vyčítají jim menší obratnost ve srovnání například s Porsche.

Před čtyřmi roky Lotus vyvolal velký rozruch, když představil koncept nového luxusního sportovního vozu na pařížském autosalonu. Hovořilo se tehdy o novém „britském Ferrari“. Jenže plán na jeho produkci byl zamítnut, když bývalý šéf značky Dany Bahar, který hodlal transformovat značku na výrobce luxusních vozů, skončil v roce 2012 ve své funkci.

Nestárnoucí automobily