Výkon větrných elektráren loni stoupl o 42 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: welovecostarica.com

Větrná energetika zažila v loňském roce významný růst. Podle aktuálních čísel společnosti Navigant Research v roce 2014 globálně vyrostla o 42 procent. Za rok 2014 se díky novým instalovaným turbínám zvýšil výkon celého sektoru o 51,4 gigawattu (GW).

Největšími hráči v oblasti větrných elektráren jsou za loňský rok Čína (23,4 GW za loňský rok), Spojené státy americké (4,9 GW) a Německo (5,3 GW), uvádí report World Wind Energy Market. Významně do větrné energetiky začaly v loňském roce investovat země jako Kanada, Francie, Turecko a Brazílie, uvádí zpráva.

Prim ve větrné energetice od loňského roku hraje Asie, která překonala Evropu. Z celkového postaveného výkonu se více než třetina vyskytuje právě v Asii. V Evropě se z celkového výkonu postavila jen necelá čtvrtina. Větrná energetika v USA a Evropě přitom loni rostla po mírném propadu v letech 2012 až 2014.

„Větrná energetika dosáhla v roce 2014 rekordních instalací, připravila tak půdu pro růst v příštích letech,“ poznamenal k výsledkům Jesse Broehl, vedoucí výzkumný analytik Navigant Research. „Vývoj v tomto odvětví má podporu na zavedených trzích stejně jako na nových a různorodých světových trzích,“ dodal.

Dánové vedou mezi dodavateli

Největším dodavatelem technologií pro větrné turbíny je podle reportu dánská společnost Vestas, na druhém místě byl Siemens, třetí GE Energy. Celková kumulovaná globální kapacita dosáhla podle odhadů 372 gigawattů.

Největší dodavatelé větrných turbín
1. Vestas
2. Siemens
3. GE Energy
4. Goldwind
5. Enercon
6. Suzlon Group
7. United Power
8. Gamesa
9. Ming Yang
10. Envision