Výroba aut v Česku klesá, domácímu průmyslu se přesto daří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vacková Anna/E15 / E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Průmyslová produkce v ČR po lednovém poklesu v únoru meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Nejvíce k tomu přispělo odvětví energetiky. Klesla naopak výroba aut. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová výroba reálně vyšší o půl procenta.

Produkce a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byla v únoru meziročně vyšší o 6,7 procenta. "Zaznamenali jsme i vysoký nárůst u vývozu," podotkla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová. Výroba elektrických zařízení vzrostla o tři procenta, produkce strojů se zvýšila o 2,3 procenta.

Výroba aut, přívěsů a návěsů klesla o 0,8 procenta. Snížilo se také zpracování dřeva a rovněž výrobachemických látek a přípravků.

Hodnota nových zakázek v únoru meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 1,3 procenta, tuzemské zakázky vzrostly o 1,5 procenta. K celkovému růstu přispěla nejvíce výroba kovových konstrukcí, hutní zpracování kovu, slévárenství a výroba aut. Menší zájem zaznamenali naopak výrobci počítačů, elektrických zařízení a chemických látek.

Tržby v průmyslu v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta. Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 0,2 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 7,1 procenta.