Výroba aut vázne. Automobilkám chybí díly i lidé

Výroba elektromobilu Kona v nošovické automobilce Hyundai

Výroba elektromobilu Kona v nošovické automobilce Hyundai Zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Výroba osobních aut v Česku za první dva měsíce meziročně klesla o 13,6 procenta na 206.695 vozů. Výkon automobilek negativně ovlivňovaly výpadky v dodávkách dílů, omezení v přepravě zboží i napjatá situace na trhu práce, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu. V Evropské unii se ve stejném období produkce propadla o 22 procent.

Nošovický Hyundai v lednu a únoru vyrobil 37 200 aut, což je jen o 0,8 procenta méně než loni. V únoru jeho produkce v meziročním srovnání stoupla o 14 procent. Škoda Auto ve svých tuzemských závodech snížila výrobu o 12,9 procenta na 140 459 automobilů a v kolínské Toyota Motor Manufacturing Czech bylo vyrobeno 29 036 vozů, tedy o 28,3 procenta méně.

„Nové registrace v EU poklesly v prvních dvou měsících zhruba o pětinu. Z tohoto pohledu je propad domácí výroby vozidel o necelých 14 procent dobrou zprávou, situace však nadále zůstává složitá," uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl. „Výrobci jsou nuceni přeskupovat výrobu kvůli výpadkům dodávek čipů a dalších dílů, dochází také k dramatickému nárůstu cen řady materiálů, dále ke komplikacím při dopravě zboží v důsledku změn na hranicích a i situace na trhu práce je díky výpadkům zaměstnanců velmi napjatá,“ dodal. 

Tuzemské automobilky dodaly na trh 9496 elektrických vozidel, což znamená podíl 4,6 procenta, tedy o 1,3 procentního bodu více než v předchozím měsíci. Z toho 6815 vozů byly plug-in hybridy a 2681 elektromobily.

Výroba autobusů klesla o 14,3 procenta na 698 vozidel. V lednu byl pokles ještě pětinový. Vysokomýtské Iveco vyrobilo 627 autobusů, což je pokles o 16,7 procenta, SOR Libchavy zaznamenal meziroční růst o 15,5 procenta, když vyrobil 67 autobusů, z toho deset bylo elektrických.

Jediný výrobce motocyklů Jawa v lednu a v únoru vyprodukoval 167 strojů, což po loňském útlumu znamenalo nárůst o 122 motorek.