Výroba osobních aut v Česku loni klesla. Na Slovensku dál roste

Poptávka po malých autech v Evropě klesá, tak zdůvodnila automobilka TPCA plánované omezení výroby.

Poptávka po malých autech v Evropě klesá, tak zdůvodnila automobilka TPCA plánované omezení výroby. Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Slovensko pomalu dohání v počtu výrobených osobních aut Českou republiku. Rozdíl se loni zmenšil na necelých 150 tisíc vozů. Slovenské automobilky však již jedou na maximum a letos se očekává mírný pokles výroby.

Výroba osobních aut v Česku loni klesla o 3,9 procenta na 1,128 milionu vozů, byla tak třetí nejvyšší v historii. „Český automobilový průmysl prokázal i ve složitých podmínkách roku 2013 svou konkurenční schopnost, takže celkový pokles výroby vozidel byl nakonec nižší, než by odpovídalo vývoji na evropských trzích,“ uvedl prezident AutoSAP Martin Jahn.

Naopak výroba automobilů na Slovensku loni stoupla na nový rekord - více než 980 tisíc vozidel. Slovenský svaz automobilového průmyslu uvedl, že si země v přepočtu na obyvatele udržela pozici světové jedničky v produkci automobilů. Z výrobních linek tří automobilek na Slovensku sjelo v minulém roce o 5,8 procenta více vozů než předloni. „Zatímco v Evropě se za loňský rok hovoří o poklesu výroby automobilů, na Slovensku jsme dosáhli růst,“ řekl šéf svazu Jaroslav Holeček. Dodal, že automobilky na Slovensku se dostaly na hranici svých kapacit a další zvyšování výroby by si vyžádalo rozsáhlé investice.

Čeká se propad

Svaz automobilového průmyslu předpokládá, že letošní produkce vozidel na Slovensku z důvodu zavádění nových modelů letos patrně mírně poklesne. Výroba podle Holečka ale bude vyšší než v roce 2012, kdy přesáhla hranici 926 tisíc vozů. Značný podíl na celkové produkci aut na Slovensku mají sportovně užitková vozidla.

Automobilový průmysl patří mezi tahouny exportně orientované slovenské ekonomiky. Své závody na Slovensku mají německý Volkswagen, korejská Kia Motors a francouzská PSA Peugeot-Citroën. Automobilky a jejich dodavatelé zaměstnávají na Slovensku více než 70 tisíc lidí.