Výroba se v hutích Poldi rozjede nejdříve za několik týdnů

Poldi

Poldi Zdroj: ctk

Výroba v kladenských hutích Poldi se rozjede nejdříve za několik týdnů. Investor podle dnešních informací personálního ředitele Antonína Čimery podepsal smlouvy, peníze na účtu podnik zatím nemá. Příští týden by mohly být vypláceny mzdy, řekl dnes Čimera. Zaměstnanců ve firmě zůstalo necelých 180, někteří jsou na nemocenské. Dalších 200 lidí z Poldi odešlo kvůli opakovaným problémům s vyplácením mezd.

Areál se nyní také potýká s nájezdy zlodějů, jedním z posledních případů je vykradená laboratoř. „Přijali jsme opatření o vyšší ostraze,“ uvedl Čimera. Vedle zaměstnanců dluží podnik i dodavatelům, například za energie. Krajský soud už několik měsíců řeší insolvenční řízení společnosti kvůli několikamilionovým dluhům. Části koncernu Poldi už byla povolena reorganizace, návrh na reorganizaci druhé části dnes předložil soudu jednatel Adriano Zambon.

Předseda základní odborové organizace Poldi hutě Jozef Kónya dnes řekl, že první přípravy na obnovení výroby už začaly. V areálu se uklízí, seká se tráva a přišli se podívat zástupci firem, které se budou podílet na opravách.

Problémy s výplatou mezd řešila společnost dlouhodobě, předloni v červnu vyhlásili odboráři stávkovou pohotovost a později uspořádali protestní shromáždění. Minulý rok plánovali stávku, kterou ale nepodpořila většina členů odborů.