Výroba Unipetrolu připravuje stávku

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: unipetrol.cz

Ke stávkové pohotovosti České rafinérské se připojili další odboráři, ode dneška ji drží celá výrobní část Unipetrolu v Litvínově. Vyjednávání o mzdách bude pokračovat až se zprostředkovatelem, žádost o jeho určení pošlou odboráři ministerstvu práce a sociálních věcí nejpozději do 5. dubna. Informoval o tom předseda základní odborové organizace Chemopetrol Pavel Dvořák.

„V pátek obě strany konstatovaly, že již vyčerpaly všechny možnosti k nalezení oboustranně přijatelného kompromisu,“ uvedl Dvořák s tím, že požádají ministerstvo o určení zprostředkovatele dalších jednání. Rada předsedů odborových svazů dnes rozhodla o vyhlášení stávkové pohotovosti.

„Tímto krokem se do stávkové pohotovosti dostává celá výrobní část Unipetrolu v Litvínově poté, kdy k tomuto kroku přistoupila minulý týden Česká rafinérská a.s.,“ dodal Dvořák. Přesné požadavky odborů nekonkretizoval. Průměrná hrubá mzda v Unipetrol RPA se v posledních letech pohybuje okolo 34 000 korun měsíčně. Poslední údaj, který má ČTK k dispozici, je z roku 2009 a udává hodnotu 33 586 korun. Počet zaměstnanců se uvádí okolo 1700.

Odboráři České rafinérské tvrdí, že po několika letech stagnace chtějí alespoň mírný růst mezd, firma zase argumentuje tím, že v odvětví je špatná situace a mzdy jsou natolik vysoké, že jsou skoro na dvojnásobku průměrné mzdy. Firma zaměstnává zhruba 640 lidí a provozuje dvě velké rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Většinovým vlastníkem firmy Česká rafinérská je s více než 51procentním podílem právě petrochemická skupina Unipetrol. Ta, vlastněná polským polostátním PKN Orlen, se loni propadla do ztráty 2,806 miliardy korun, rok před tím vydělala 937 milionů.