Výrobce důlních nástrojů Joy Global patrně chystá akvizici v Číně

uhlí, doly

uhlí, doly Zdroj: ctk

Americký výrobce důlních nástrojů Joy Global jedná o převzetí svého čínského rivala International Mining Machinery Holdings (IMM), za něhož podle zdrojů agentury Reuters nabízí až 1,4 miliardy dolarů (asi 24,3 miliardy korun). To by byla proti ceně akcií na burze prémie kolem 30 procent. Ani jedna z firem se k informacím zatím nevyjádřila, burza v Hongkongu nicméně přerušila obchodování s akciemi IMM a zatím je neobnovila.

„Případný vstup společnosti Joy Global na čínský trh výroby nástrojů pro těžbu uhlí nás nepřekvapuje. Management už totiž dříve avizoval, že Čína je pro firmu z hlediska jejího dalšího růstu důležitá,“ podotkli analytici makléřské společnosti Piper Jaffray. Akcie Joy Global na zprávu zareagovaly více než procentním nárůstem, patrně jim ale pomohla i celkově příznivá nálada na trzích.

Analytik Robert McCarthy ze společnosti Baird Equity Research řekl, že by převzetí IMM dávalo strategický smysl. Částečně i z toho důvodu, že by se americký podnik mohl pokusit zastavit sílící vliv svého domácího rivala Caterpillar. Čína je největším světovým producentem uhlí. Těží asi třikrát tolik, co Spojené státy.

Tržní hodnota IMM se nyní pohybuje kolem 8,5 miliardy hongkongských dolarů (asi 19 miliard korun). Kontrolu nad firmou má fond soukromého kapitálu Jordan Co, který drží asi 41 procent akcií.