Výrobce papírenských strojů Papcel je v úpadku. Pohledávky věřitelů jdou do stamilionů

Výroba papírenského stroje v Papcelu

Výroba papírenského stroje v Papcelu Zdroj: profimedia.cz

Papcel
Papcel
3
Fotogalerie

Litovelský výrobce papírenských strojů Papcel je v úpadku. Rozhodl o tom ostravský krajský soud. Společnost Papcel na sebe v srpnu podala insolvenční návrh. Firma má 443 věřitelů a dluhy 418 milionů korun. Insolvenčním správcem Papcelu soud ustanovil pardubickou firmu 1. správcovská a konkurzní. Přezkumné jednání bylo nařízeno na 9. ledna.

Předseda představenstva Papcelu David Dostál v insolvenčním návrhu napsal, že firma je v úpadku pro platební neschopnost. Litovelský podnik má dohodnuté zakázky za několik stovek milionů korun, které však kvůli nedůvěře bank není schopen realizovat. Papcel loni zaměstnával v průměru 250 pracovníků.

Papcelu v roce 2018 klesly tržby o polovinu na 799 milionů z 1,626 miliardy v roce 2017. Výrobce papírenských strojů ale loni snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů. Významnou část loňského roku byl Papcel podle Dostála prakticky paralyzován akcionářskými spory, které narušily důvěru financujících bank. „Došlo ke zpoplatnění části úvěrů a omezení nového bankovního financování,“ uvedl Dostál.

Investiční společnost BHM Group nakonec letos prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu firmě VEGA-HSH, kterou vlastní Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu. Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií.