Výrobce vlaků Bombardier v České Lípě rozšiřuje výrobu, přijme 800 zaměstnanců

Bombardier

Bombardier Zdroj: Profimedia

Bombardier
Bombardier
Kromě vlaků a tramvají vyrábí Bombardier rovněž letadla
Kromě vlaků a tramvají vyrábí Bombardier rovněž letadla
5
Fotogalerie

Českolipský výrobce vlakových souprav Bombardier Transportation CR plánuje rozšíření výroby v České Lípě. Společnost, která dnes zaměstnává zhruba 920 pracovníků, z toho stovku zahraničních, chce v příštích dvou letech přijmout dalších 800 lidí. Na setkání se starosty Českolipska o tom dnes informoval mluvčí firmy Vlastimil Waic. Kolik chce Bombardier do rozšíření investovat, říct nechtěl, jedná ale s agenturou CzechInvest o investiční pobídce.

Někteří starostové mají z plánovaného rozšíření obavy. "Vidím v tom pozitiva zejména v tom, že se tu bude rozvíjet jiný průmysl než automobilový nebo sklářský," řekl dnes ČTK starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Je ale podle něj otázkou, zda je infrastruktura v regionu na takové rozšíření výroby připravena. Už dnes komunikace v České Lípě a okolí náporu automobilů sotva stačí. "Se stavem komunikací i kapacitou dopravy se potýkáme dlouhodobě," dodal

"Navíc tu zazněly od Bombardieru žádosti o ubytování, ale Česká Lípa ani Nový Bor jako největší města nemají možnost ubytování. Jde nám o to, aby tu nevznikly druhé Kvasiny, to znamená obrovský příliv zřejmě zahraničních zaměstnanců," řekl Dvořák. Na Českolipsku totiž v tuto chvíli chybí nejen kvalifikovaní pracovníci, ale volná pracovní síla vůbec. Nezaměstnanost v regionu klesla v září na 2,8 procenta, což je historické minimum. Bez práce je na Českolipsku 2300 lidí, velká část z nich ale podle Dvořáka ani nemá zájem pracovat.

Českolipská firma Bombardier Transportation CR je součástí nadnárodní skupiny Bombardier, která je předním světovým výrobcem dopravních řešení od regionálních a obchodních proudových letadel až po vybavení pro železniční dopravu.

V České Lípě se podle Waice aktuálně vyrábějí osobní vlaky pro francouzské železnice, do roku 2020 má firma zajištěné zakázky také pro železnice v Belgii a Rakousku. V roce 2015 uskutečnil Bombardier Transporter CR podle obchodního rejstříku zakázky za 1,8 miliardy korun a jeho hospodaření skončilo ziskem téměř 107 milionů. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou. Veškerá produkce českolipské firmy míří do zahraničí.