Výrobci obřích rypadel Unex spadly loni tržby i zisk

Společnost Unex vyrábí těžkou techniku

Společnost Unex vyrábí těžkou techniku Zdroj: bagry.cz

Rypadlo společnosti NOEN v Bulharusku
Hnědouhelné rypadlo firmy Severní energetická
Nové obří velkorypadlo Severočeských dolů
Na cestu se vydalo rypadlo, za ním i zakladač a další technika. Silnice mezi doly pokryla patnácticentimetrová vrstva písku, aby stroj o váze plného nákladního vlaku nezničil asfalt. Celá hmotnost 1400 tun je rozložena do osmi pásů s kontaktní plochou zhruba 140 metrů čtverečních.
5
Fotogalerie

Strojírensko-metalurgické společnosti Unex z Uničova na Olomoucku v účetním roce 2014/2015 klesly tržby meziročně o sedm procent na 2,599 miliardy korun. Zisk Unexu se snížil téměř o pětinu z 53 milionů korun na 43,5 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, jejíž účetní rok začíná vždy v září a končí následující rok v srpnu.

"Účetní období 2014/2015 bylo ve znamení získávání nových zakázek na opravy a výrobu kolesových rypadel a řady dalších důlních zařízení pro severočeskou uhelnou pánev," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Unexu Ladislav Janči. Unex díky tomu letos na jaře uzavřel například kontrakt na opravu obřího kolesového rypadla patřícího Sokolovské uhelné, jehož hodnota je 275 milionů korun.

Skupina Unex se specializuje na vývoj, výrobu, montáž a modernizace kolesových rypadel pro těžbu nerostných surovin. Vyrábí také velké svařované ocelové konstrukce. Většinu produkce vyváží do zahraničí. "Firma se specializuje výhradně na zakázkovou výrobu pro zákazníky z nejrůznějších průmyslových odvětví, přičemž 80 procent produkce směřuje mimo český a slovenský trh," řekl mluvčí Unexu Boris Keka.

Unex je aktivní například i v oblasti vývoje nových komponent pro dálkově řízená těžkotonážní rypadla a dumpery. "Tyto stroje vyvíjejí přední světoví výrobci této techniky. Z výrobních závodů v Uničově, Olomouci a Snině směřují k zákazníkům například také komponenty robotů nebo výrobky do elektrických a hybridních vozidel řady předních evropských výrobců," dodal Keka.

Skupina Unex nyní investovala čtvrt miliardy korun do modernizace svých závodů v Uničově a Olomouci. Díky dokončeným investicím se zvýšila výrobní kapacita uničovského závodu a v olomouckém provozu se sníží množství tuhých látek vypouštěných do ovzduší

Ve třech závodech v Uničově, Olomouci a slovenské Snině skupina Unex zaměstnává zhruba dva tisíce lidí. Stoprocentním vlastníkem akciové společnosti Unex je firma ARCADA Capital.