Výrobu na míru Oděvního podniku chce pět firem

OP Prostějov

OP Prostějov

Po téměř dvou letech od prohlášení konkurzu na dříve největší oděvní firmu v Česku, prostějovský Oděvní podnik (OP), se schyluje k prodeji její jediné funkční a nejcennější části, výroby na míru neboli měřenek. Do tendru se přihlásilo pět subjektů, kteří mohou předložit závaznou nabídku do úterního poledne. Hned poté budou obálky s nabídkami otevřeny.

„Nikdo nebyl vyloučen, všichni splnili podmínky výběrového řízení. Všichni také požádali a poté dostali informace k hloubkové kontrole (due diligence),“ řekl deníku E15 Martin Sušil z poradenské společnosti Deloitte Advisory, která v tendru působí jako finanční poradce. Jediným kritériem pro získání měřenek je nabídnutá cena. Podle posledního znaleckého posudku z předloňského roku činila tehdy hodnota měřenek zhruba 180 milionů korun.

Kdo chce do úterý podat závaznou nabídku, musí složit jistinu deset milionů. Správkyně může poté vybrat až tři nabídky, které postoupí do finále, a jejich předkladatele může vyzvat k předložení finální nabídky, vyšší než závazné, případně k finální licitaci. O konečných nabídkách by se pak rozhodovalo 26. dubna. Prodej měřenek musí schválit i antimonopolní úřad.

Rozprodej zatím vynesl desítky milionů

Prodej majetku OP začal kvůli sporům o platnost prohlášení konkurzu na firmu v květnu 2010 až s více než ročním zpožděním. Podle insolvenční správkyně OP Miloslavy Horské je zatím prodaná necelá polovina z nemovitostí, což řádově vyneslo desítky milionů korun. Například areál v Uherském Hradišti byl prodán za 38 milionů a rekreační středisko Karlštejn na Žďársku za 10,3 milionu. Výnos z prodejů půjde v prvé řadě jedinému zajištěnému věřiteli OP, České spořitelně.