Vyškovský pivovar má problém. V nealkoholickém pivu bylo 1,6 procent

Pivovar Vyškov

Pivovar Vyškov Zdroj: pivovyskov.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že nealkoholické pivo s označením Vyškovské pivo Alkostop obsahuje trojnásobně více alkoholu, než má nealkoholické pivo obsahovat. Přestože je maximální přípustný obsah 0,5 procenta alkoholu, pivo obsahovalo 1,6 procenta alkoholu. Podle něj by to mohlo způsobit problémy řidičům.

Inspekce nařídila společnosti Czech Beverage Industry Company provozující pivovar Vyškov, aby stáhla výrobek z tržní sítě. Týká se to nealkoholického piva s datem minimální trvanlivosti do letošního 19. září.

„Laboratorní rozbor vzorku odebraného přímo u výrobce prokázal přítomnost 1,6 objemových procent alkoholu. Tím výrobce porušil vyhlášku, která pro pivo označené jako nealkoholické stanovuje maximální přípustný obsah alkoholu na 0,5 procenta,“ uvedl Kopřiva. Podle něj výrobce zároveň nedodržel svou vlastní deklaraci na etiketě, která uvádí objem alkoholu 0,5 procenta.

„Požití piva s vyšším než deklarovaným obsahem alkoholu může způsobit komplikace při běžných životních situacích, například při řízení motorových vozidel,“ uvedl tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce udělila výrobci, aby na vlastní náklady v akreditované laboratoři udělal rozbor dvou po sobě vyrobených šarží předmětného nápoje před uvedením na trh. „Inspekce s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.