Výsledky Babišova Preolu spadly na mnohaleté minimum

Preol, továrna

Preol, továrna Zdroj: ctk

Ceny komodit a vstupních surovin loni ovlivnily výsledky největšího producenta metylesteru řepkového oleje, společnosti Preol z impéria Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Tržby klesly o čtrnáct procent na 8,1 miliardy, zisk dokonce o dvě pětiny na 201 milionů, nejméně od roku 2010. Podnik vyplatil dividendu 350 milionů korun zahrnující i zisk z předchozích let.

„Zisk byl nižší než v předchozích letech, a to zejména vlivem poklesu cen komodit na straně výstupů a nárůstem ceny vstupní suroviny,“ uvedl předseda představenstva firmy Petr Cingr. Rok ale považuje za úspěšný, protože výrobní kapacity byly naplněny na 96 procent.

Preol hlavně zpracovává řepku na metylester řepkového oleje a na potravinářský olej. Kapacita činí 450 tisíc tun řepkových semen, ze kterých vyrobí 120 tisíc tun metylesteru řepkového oleje a šedesát tisíc tun oleje pro potravinářské účely, 260 tisíc tun řepkových šrotů a deset tisíc tun glycerinu farmaceutické kvality. Na tržbách za tyto komodity se metylester podílí dvěma pětinami, čtvrtinu tvoří šrot a pětinu surový potravinářský olej.

Firma loni na investice vynaložila 86 milionů korun, z toho nejvíce na zlepšení logistiky a výroby. V současnosti ji čeká další výstavba linky na výrobu extrudovaných řepkových šrotů. V tendru již vybrala dodavatele technologie, společnost BAK stavební. Do provozu by měla být uvedena na konci roku.

Hospodářské výsledky PreoluHospodářské výsledky Preolu|E15