Westinghouse prý vede v tendru na Temelín, ČEZ zprávu dementoval

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Americko-japonská společnost Westinghouse podle serveru Česká pozice předběžně vítězí v tendru na dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Energetická společnost ČEZ ale zprávu poté pro ČTK dementovala, podle ní ještě není předběžné hodnocení nabídek Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ukončeno.

Česká pozice dnes s odvoláním na neupřesněný zdroj uvedla, že Westinghouse v předběžném hodnocení porazil česko-ruské konsorcium. Francouzská společnost Areva podle serveru v hodnocení vůbec nefiguruje, ČEZ ji vyřadil z tendru už loni v říjnu. Areva se však domáhá návratu do soutěže u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Předběžné hodnocení uchazečů v tendru na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín dosud nebylo ukončeno, proto jsou jakékoliv zprávy o průběžném pořadí čistou spekulací. O výsledcích budeme média informovat během několika dnů,“ reagovala však na zprávu České pozice mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Předběžné hodnocení nabídek neznamená žádné definitivní rozhodnutí o konečném vítězi tendru. Toho by chtěl ČEZ vybrat v září. V nadcházejícím období chce energetická společnost jednat s uchazeči o zakázku o možném vylepšení jejich nabídek.

Dostavba Temelína by měla více než zdvojnásobit výkon jihočeské jaderné elektrárny. Hodnota investice do nových bloků se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Stavba by podle plánů ČEZ měla být dokončena v roce 2025, nové dva bloky by měly vyrábět elektřinu 60 let.