Westinghouse uzavřel kvůli dostavbě Temelína dohodu s I&C Energo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Westinghouse

Americká společnost Westinghouse uzavřela dohodu s tuzemskou firmou I & C Energo o spolupráci při plánované dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Smlouva se týká zajištění řídících a kontrolních systémů pro nové jaderné reaktory a dalších služeb. Uvedl to dnes server iHNed.cz s tím, že Westinghouse si tak připravuje půdu pro případné získání celé zakázky.

Podle prezidenta Westinghouse pro Evropu, Blízký Východ a Afriku Anderse Jacksona jde o logický krok vyplývající z dlouhodobé spolupráce mezi oběma firmami, která trvá více než deset let. „Známe tuto společnost velmi dobře a jsem rád, že chceme společně pracovat na nové generaci temelínských reaktorů.

Smlouvy s českými firmami, jako je I & C Energo, tvoří součást naší filozofie 'Nakupujeme tam, kde stavíme',“ dodal. Podle šéfa Westinghousu budou následovat další dohody s českými firmami.

I & C Energo se zaměřuje na jadernou energetiku. Původně společnost vznikla jako společný podnik skupiny ČEZ a Westinghouse kvůli dostavbě prvních dvou bloků Temelína, které kombinují ruskou a americkou jadernou technologii. V roce 2008 prodal ČEZ firmu maďarské petrochemické skupině MOL.

Westinghouse není jediný, kdo o zakázku na dostavbu Temelína usiluje. Soupeří s ním francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropres a Atomstrojexport. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Investice do dostavby se odhaduje na několik stovek miliard korun.