Začala stavba jaderné elektrárny Búšehr 2, česká vláda chce zrušit zákaz pro dodávky od českých firem

Iránská elektrárna v Búšéhru

Iránská elektrárna v Búšéhru Zdroj: ctk

Íránská jaderná elektrárna Búšehr
Írán, Bušehr
3
Fotogalerie

Ruský Rosatom začal se stavbou íránské jaderné elektrárny Búšehr-2.  V sousedství jediné íránské jaderné elektrárny, která má jeden blok s reaktorem VVER-1000, budou postaveny dva nové bloky s modernizovanou verzí stejného reaktoru. Jde o verzi upravenou tak, aby mohla být bezpečně provozována i v oblastech s vyšší seizmickou aktivitou.

Projekt, který probíhá formou ‚na klíč‘, má hodnotu přibližně 10 miliard dolarů a je plně hrazen íránskou stranou. První transakce proběhla v únoru letošního roku, kdy Írán poslal 185 milionů eur společnosti Atomstrojexport ze skupiny Rosatom.

Lití betonu do základů reaktorové budovy, které je považováno za oficiální zahájení výstavby jaderné elektrárny, je plánováno na rok 2019. Podle harmonogramu by spouštění prvního bloku mělo začít v říjnu 2024, druhého bloku v dubnu 2026.

O dodávky na stavbu elektrárny by se brzy mohly také české firmy. Sněmovní hospodářský výbor dnes doporučil Sněmovně schválit vládní návrh na zrušení zákona z roku 2000 o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu v íránském Búšehru. Sněmovna by mohla o zrušení zákona hlasovat už na své dubnové schůzi.

Vláda svůj návrh zdůvodňuje tím, že s přihlédnutím ke zrušení sankcí v jaderné oblasti vůči Íránu je zřejmé, že hrozba poškození zájmů ČR už pominula. Petr Kameník z ministerstva průmyslu a obchodu dnes poslancům řekl, že zrušením zákona zmizí bariéra, která negativně dopadá na vývoz do dané oblasti. I po jeho zrušení však zůstane v platnosti kontrolní režim pro některé druhy zboží. Půjde hlavně o zboží dvojího užití, které se dá použít k výrobě zbraní, popsal.

Zákon reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s elektrárnou v Búšehru.

Energetický expert Svazu průmyslu a dopravy Václav Trejbal dnes uvedl, že je dobře, že poslanci konečně reagují na výrazné oteplení ve vztazích mezi Západem a Íránem a zrušení mezinárodních hospodářských sankcí uvalených na Teherán a otevírají tím perspektivu zajímavých zakázek pro řadu českých průmyslových podniků. "Náš export na obrovský íránský trh výrazně zaostává za svým potenciálem a dodávky pro Búšehr by mohly být skvělým impulzem pro oživení vzájemných obchodních vazeb. Zákon o búšehrském emargu se již dávno přežil a této koule na noze naší ekonomické diplomacie je nutné co nejdříve se zbavit," dodal.

V dubnu 2015 dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě poté uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která před rokem ve zprávě uvedla, že Írán své závazky dodržuje.