Začátek spolupráce. Solárníci společně s ERÚ tupí hrany sporu

Energetický regulační úřad (ERÚ) se spolu se solárníky snaží najít stejnou řeč. Výsledek je společná pracovní skupina a podpora při prosazování představ o budoucnosti podpory fotovoltaiky. Dohodla se na tom předsedkyně ERÚ Alena Vitásková spolu s vedením České Fotovolatické Asociace (ČFA).

„S představiteli asociace ČFA, která zastupuje jak velké a střední solární parky, tak zejména menší provozovatele s panely na střechách, jsme se shodli, že je potřeba oddělit zrno od plev,“ uvedla Vitásková. Drtivá většina z 25 tisíc majitelů solárních panelů jsou podle ní slušní lidé, kteří využili nabídky státu a z důvodu úspory investovali do obnovitelných zdrojů. A pouze malá část pobírá podporu neoprávněně, ale právě tato část podle předsedkyně ERÚ vrhá stín na celé odvětví.

„Těm poctivým chceme dodat jistotu a společně s nimi najít životaschopné řešení budoucí podpory fotovoltaiky,“ dodala.

Předseda ČFA Michael Schmid uvedl, že je pro členy asociace důležité, aby věděli, že jsou jejich licence v pořádku a že se nebudou plošně zpochybňovat. „Oceňujeme, že ERÚ je ochoten s námi spolupracovat a věříme, že naše účast v pracovní skupině povede k efektivnímu rozvoji fotovoltaických instalací i bez finanční podpory,“ konstatoval předseda ČFA Michael Schmid.

Ve vztazích mezi solárníky a ERÚ jde o velký obrat, poslední dobou byly velmi napjaté. Majitelé solárních elektráren například podle ERÚ manipulovali s údaji o výrobě proudu, aby dostali větší příspěvky od státu.

ERÚ také souběžně vede spor s ředitelem Aliance pro energetickou soběstačnost Martinem Sedlákem po kterém žádá omluvu. Zároveň kvůli jeho účasti v pořadech České televize Ekonomika ČT24 a Události, komentáře poslal stížnost Radě ČT.