Začíná Pařížský aerosalon, vedení v odvěkém souboji se ujal Airbus

Airbus A380 aerolinek British Airways spolu s vojenským Airbusem M400

Airbus A380 aerolinek British Airways spolu s vojenským Airbusem M400 Zdroj: profimedia.cz

Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
50. aerosalon v Paříži začal deštivým počasím
Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
Boeing 787 Dreamliner aerolinek Qatar Airways má za úkol demonstrovat, že potíže s bateriemi jsou minulostí
Výrobní linka Airbusu A380 v Toulouse
25
Fotogalerie
Padesátý aerosalon v Paříži se ponese ve znamení tradiční rivality mezi evropským Airbusem a americkým výrobcem letadel Boeing. Týden, který oběma firmám zřejmě přinese mnohamiliardové objednávky, zahájil lépe Airbus.

Evropskému výrobci se podařilo získat zakázku na dvacet letounů A380 v hodnotě osmi miliard dolarů. Nepotvrdily se tak informace zdrojů agentury Bloomberg, které mluvily o deseti strojích.

O největší dopravní letadla světa svou flotilu rozšíří leasingová společnost Doric Asset Finance. Pronajímatelé letadel dosud o A380 nejevili velký zájem, změna vnitřního uspořádání letadla podle požadavků nájemce totiž může být ve srovnání s jinými letouny nákladnější.

Obrazem: 50. pařížský aerosalon

Pro Airbus je zakázka významná i v jiném ohledu. Pro obří letoun je zakázka od Doric letošní první objednávkou, Airbus má přitom cíl do konce roku prodat 25 těchto velkých letadel, které si zatím nenacházejí kupce tak snadno, jak by si představoval.

Doric věří, že s tím, jak se rozrůstá počet provozovatelů A380, ke kterým brzy přibudou například British Airways, poroste i poptávka po pronájmu těchto letounů. Své flotily se chystají rozšířit i Lunfhansa a Emirates, největší provozovatel A380 na světě. Nákup letounů zvažují i Aerolinky Garuda Indonesia či Turkish Airlines. Airbus má stále volné mezery ve výrobním plánu, některá nyní objednaná letadla by tedy dokázal dodat už v roce 2015.

Airbusu se již v první den aerosalonu podařilo uzavřít i další zakázky. Největší leasingová společnost v letecké dopravě ILFC objednala 50 letounů A320neo. Celkem tak už má objednání 150 letadel nové verze nejrozšířenějšího letounu od Airbusu.

OBRAZEM: Výroba Airbusu A380

Boeing zatím na aerosalonu zatím žádný obchodní úspěch neoznámil, očekává se ale, že během týdne získá řadu kontraktů především od blízkovýchodních a východoasijských dopravců. „Není pochyb o tom, že těžiště odvětví se posouvá z USA do Asie,“ prohlásil viceprezident Boeingu Randy Tinseth.

Americký výrobce vystaví i 787 Dreamliner, který se letos potýkal s technickými potížemi. Do Paříže možná dorazí i druhý stroj, který se představí během letových ukázek. Boeing potřebuje ukázat, že po několika měsíční odstávce těchto strojů se už blamáž s požáry baterií nebude opakovat.

Airbus ovšem nehodlá přihlížet, jak dreamlinery získávají pozornost, zatímco jejich konkurent, Airbus A350, se ještě stále vyvíjí. Evropský výrobce jedná o tom, aby A350, která v pátek podnikla svůj první testovací let, mohla nad letištěm v Le Bourget alespoň přeletět.