Žádný podíl na stabilizaci OKD jsme ještě neslíbili, připomněl Mládek

Logo OKD

Logo OKD Zdroj: Berger Petr/Euro

Vláda zatím skupině Ad Hoc Group (AHG) neslíbila žádnou spoluúčast na stabilizaci černouhelné OKD, uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Otevřeny jsou podle něj všechny možnosti včetně insolvence. Mládek tak reagoval na čtvrteční vyjádření mluvčího AHG Romana Paříka, že skupina neprodá černouhelnou OKD dříve, než ji společně s vládou stabilizuje. Pařík v reakci řekl, že vyjádření se týkalo pouze aktuální nabídky finančníka Pavola Krúpy.

AHG nyní vlastní společnost New World Resources (NWR), majitele OKD. „Pan mluvčí dělá účet bez hostinského,“ uvedl dnes Mládek. Pařík reagoval, že pro AHG jsou otevřeny všechny tři varianty. „Společně s vládou preferujeme variantu restrukturalizace anebo odkupu. Varianta insolvence není pro nikoho z nás ta správná,“ řekl Pařík.

Dodal, že jeho čtvrteční prohlášení, že AHG OKD zatím neprodá, se týkalo pouze aktuální Krúpovy nabídky. „Ta není ani konkrétní. Pro nás je prioritní se dohodnout, dotáhnout jednání s vládou, a teprve potom zvažovat nějaké další možnosti,“ dodal.

Krúpa ve čtvrtek v České televizi řekl, že Arca Capital, která je minoritním akcionářem NWR, je schopna OKD provozovat pět až sedm let, aniž bude „dojit“ stát. Kolik je jeho firma ochotna za OKD zaplatit, neuvedl.

O odkoupení OKD projevila zájem také skupina podnikatelů kolem obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera. Paukner ve čtvrtek řekl, že pokud by Arca Capital převzala závazky OKD, je jeho skupina schopna s ní jednat o provozování těžební společnosti. Mluvčí Arca Barbora Hanáková následně potvrdila, že byla vytvořena skupina, kde mají jednotliví podnikatelé rozděleny úlohy.

„Pánové Paukner, Petr Otava a Martin Ulčák mají na starosti provoz a odbornou stránku. Arca zaměří svoji činnost na proces restrukturalizace, analýzu a nápravu chybných rozhodnutí bývalého i stávajícího managementu a přivedení OKD do dobré finanční kondice,“ sdělila.

O případné pomoci ze strany státu jednali v úterý se zástupci skupiny AHG Mládek a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministři po jednání uvedli, že AHG poskytne během několika dní informace, které si vláda vyžádala. Teprve poté se kabinet rozhodne o svém postupu ohledně OKD.

AHG ve čtvrtek uvedla, že informace budou poskytnuty v pátek, tj. dnes. Dodala, že věří, že závazná dohoda se státem bude uzavřena do 30. dubna 2016, tedy v souladu s plánem společnosti, který zabrání insolvenci OKD. Nezávazná dohoda má pak být do pátku 22. dubna.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z asi 567 milionů korun o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.