Zahraniční obchod Česka je ve schodku přes 13 miliard. Příčinou je pozastavení autoprůmyslu

Škoda Auto Vrchlabí

Škoda Auto Vrchlabí Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Kvasiny
Škoda Auto Mladá Boleslav
Slévárna v Králově Dvoře
12
Fotogalerie

Zahraniční obchod v Česku v září skončil ve schodku 13,3 miliardy korun. Zásadní vliv měl ochod s auty, ropou nebo i počítači. Stejně tak se nedařilo ani českému průmyslu, který byl ovlivněn především sníženou produkcí automobilů. Stavební produkce naopak meziročně mírně zrychlila, ale nejdná se podle statistiků o uspokojivý výsledek. 

Zahraniční obchod Česka v září skončil ve schodku 13,3 miliardy korun, meziročně tak byl výsledek o 47,2 miliardy korun horší. Negativně se na tom podepsaly výsledky obchodování s auty, ropou, kovy nebo počítači. Vyplynulo to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je v pondělí zveřejnil na svém webu.

Za první tři čtvrtletí roku zůstává obchodní bilance podle vedoucího oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislava Konvičky přebytková, ve srovnání s loňským rokem je však třetinová. Dovozní stranu negativně ovlivňují hlavně ceny fosilních paliv a vývoz problémy v automobilovém průmyslu, uvedl Konvička.

V září vývoz meziročně klesl o 2,8 procenta na 322,1 miliardy, zatímco dovoz vzrostl o 12,7 procenta na 335,3 miliardy korun. Od začátku roku se export meziročně zvýšil o 17 procent a import o 20,6 procenta.

Pokles českého průmyslu zrychlil

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta. Vyplynulo to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Produkce automobilů proti loňskému září klesla o více než třetinu. Důvodem utlumení výroby byl především nedostatek čipů. "To však nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba strojů a zařízení se v meziročním srovnání zvýšila téměř o deset procent, produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků rostla o 6,2 procenta a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení byla vyšší o 32,8 procenta.

Stavební produkce vzrostla

Stavební produkce v Česku v září meziročně vzrostla o 2,2 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 0,4 procenta. Vyplývá to z dnešního oznámení Českého statistického úřadu (ČSÚ). Výroba v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 4,9 procenta, produkce inženýrského stavitelství naopak meziročně klesla o 3,6 procenta, uvedli statistici.

"Stavební produkce v září meziročně mírně vzrostla, meziměsíčně spíše stagnovala. Vzhledem k poměrně nízké základně to není uspokojivý výsledek. Inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem, zaznamenalo pokles a po téměř dvou letech vykázalo horší výsledek než pozemní stavitelství," řekl dnes Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební výrobu zasáhl po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 propad. Od loňského dubna vytrvale oslabovala a až letos v květnu opět meziročně posílila.