Zájem o jeřáby roste. Firmě NOPO Engineering výrazně roste počet zakázek

NOPO Engineering

NOPO Engineering

Královéhradecký výrobce zdvihacích, transportních, skladovacích a dalších logistických systémů NOPO Engineering očekává letos třetinový nárůst tržeb na hranici 180 milionů korun.

V roce 2012 firma NOPO Engineering podle předběžných výsledků utržila celkem 137 milionů korun, což je meziročně o 80 procent lepší výsledek.

Firmě pomáhají sílící investiční aktivity zákazníků z automobilového průmyslu, z výroby obráběcích strojů a dalších strojírenských odvětví.

„Přestože první čtvrtletí bývají v našem oboru tradičně spíše rozjezdová, v polovině února jsme již evidovali smluvně uzavřené zakázky v celkové výši přibližně 80 milionů korun,“ říká obchodní ředitel NOPO Jaromír Tlustý.

K růstu společnosti pomáhá hlavně export. Ten plánovaný na letošek má představovat 59 milionů korun, což představuje zvýšení o 78 procent. Počítá se do něj i prestižní zakázka zajišťuje pro nově budovanou slévárnu šedé litiny automobilky Audi v německém Münchmünsteru. Kontrakt za zhruba patnáct milionů korun uzavřený na přelomu ledna a února počítá s dodávkou procesních jeřábů o nosnosti 50 tun, které musí NOPO odeslat v květnu a červnu.
„Zakázku jsme získali v náročném výběrovém řízení, kterého se kromě nás účastnili přední světoví producenti z oboru. V náš prospěch rozhodly velmi krátké dodací lhůty, ale i originalita řešení individuálních požadavků německého zákazníka,“ vysvětlil Tlustý.

Velký potenciál pro další růst vidí královéhradecký firma na ruském trhu. Ten se už teď na celkovém vývozu společnosti podílí 30 procenty. K obchodnímu zastoupení na Slovensku proto nedávno přibyla i nově otevřená kancelář v Moskvě. Logistické systémy od NOPO Engineering už mimo jiné pracují už v Nižním Tagilu a Jekatěrinburgu.