Zaměstnanci Audi v Maďarsku stávkovali. Chtějí stejné platy jako Češi

Továrna Audi v maďarském Györu

Továrna Audi v maďarském Györu Zdroj: Audi

Továrna v maďarském městě Győr
Závod Audi v maďarském Györu
Továrna v maďarském městě Győr
Továrna Audi v maďarském Györu
Továrna Audi v maďarském Györu
13
Fotogalerie

Zaměstnanci továrny Audi v západomaďarském městě Györ uspořádali dopoledne dvouhodinovou stávku. Chtějí zvýšit mzdy a vadí jim mimo jiné to, že pracovníci koncernu Volkswagen ve všech ostatních zemích Visegrádské skupiny berou víc než oni. Konkrétně v Česku mají platy vyšší o 25 procent. Informovala o tom agentura MTI.

Stávku vyhlásilo místní odborové sdružení poté, co se mu nepodařilo dohodnout se zaměstnavatelem. Jednání se konala již od loňského září. Odbory požadují navýšení mezd o 18 procent, ale zaměstnavatel nabízí pouze deset procent.

I kdyby byly požadavky 11 500 zaměstnanců závodu vyslyšeny, stále by byli odměňováni méně než jejich kolegové například v Mladé Boleslavi, uvedla MTI. Rozdílů mezi příjmy pracovníků maďarského závodu a těmi slovenskými si všímají i média na Slovensku.

Zvyšování mezd a pracovní podmínky obecně jsou v současnosti v Maďarsku sledovaným tématem. Maďarský odborový svaz hrozil na počátku ledna celostátní stávkou v souvislosti s nynější vlnou protivládních demonstrací a obecné zvyšování mezd bylo jedním z jeho požadavků. Nyní se ale podle maďarských médií zdá, že se odbory na jednotném postupu nedohodnou.