Zaměstnanci Poldi budou znovu stávkovat kvůli zpožďování výplat

Poldi

Poldi Zdroj: ctk

Odboráři z hutě Poldi budou v září stávkovat kvůli zpožďování výplat. Dnes o tom rozhodl odborový výkonný výbor. Stávka potrvá celý den, uvedl předseda Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr. Firma zaměstnává zhruba 400 lidí. Odboráři jsou už rok ve stávkové pohotovosti právě kvůli zpožďování výplat. Personální ředitel Poldi Antonín Čimera uvedl, že by to podniku určitě způsobilo ztrátu, jejíž hodnotu nelze předem vyčíslit.

Poldi opakovaně dluží zaměstnancům výplaty, za duben měly být rozeslány na účty do 21. května, podnik ale ještě minulý týden vyplatil jen třetinu zaměstnanců a zbytek peněz podle Mosra rozeslal dnes. Opakovaným důvodem je podle personálního ředitele to, že odběratelé včas neplatí faktury. Stávka by měla trvat 24 hodin, týkala by se tří ze čtyř směn. „V nejbližších dnech začneme podpisovou akci,“ uvedl Mosr. K nahlášení stávky je totiž třeba připojení zaměstnanců. Odbory plánují získat podpisy alespoň 70 procent pracovníků.

Problémy se zpožďováním výplat se v Poldi opakují řadu měsíců. Únorové výplaty dostali někteří zaměstnanci jen těsně předtím, než mělo začít vyplácení mezd za březen. I proto z podniku odešli klíčoví zaměstnanci, například směnový mistr a pracovníci obchodního oddělení. Podle personálního ředitele ale už na tato místa nastupují noví lidé a propouštění podnik v žádném případě nechystá.

Kvůli opakovanému zpožďování výplat odboráři loni 1. června vyhlásili stávkovou pohotovost a 26. června se dvě stovky z nich účastnily symbolického protestního shromáždění. Tehdy vedení Poldi slíbilo, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne v měsíci.