Zaměstnancům ArcelorMittalu vzrostou mzdy o 3,5 procenta

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnancům největší české huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) letos vzrostou mzdy o 3,5 procenta. V loňském roce činila průměrná mzda zaměstnanců firmy 32 796 korun. Dodatek kolektivní smlouvy dnes podepsali odboráři s vedením firmy, uvedla mluvčí AMO Věra Breiová.

Kolektivní smlouva byla v AMO uzavřena v březnu 2010 a platí do konce letošního roku. O mzdovém dodatku jednali odboráři s vedením firmy od loňského prosince a kolektivní vyjednávání mělo celkem 15 kol.

„Dohodli jsme se na navýšení mezd o tři a půl procenta, současně jsme posílili i prémiovou složku mzdy,“ uvedl personální ředitel Jan Rafaj. Pokud firma překročí plánované výsledky, může být nárůst mzdy ještě vyšší. Podepsaný dodatek se týká i zaměstnanců dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Products Ostrava.

Zaměstnanci mají nárok na pětitýdenní dovolenou, u některých profesí ještě týden navíc a zkrácenou pracovní dobu. V případě odchodu z organizačních důvodů dostanou až třináctinásobek průměrného výdělku, mají nárok i na zvláštní odměny při odchodu do důchodu a pracovním výročí.

AMO je největší hutní firma v Česku, patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby jsou tři miliony tun oceli. Polovinu produkce podnik vyváží do více než 50 zemí. Firma zaměstnává 4230 lidí, dohromady s dceřinými společnostmi je jich téměř 8000.