Západoslovenskou energetiku od E. ON chce prý jen český EPH

elektrárna v Bulharsku

elektrárna v Bulharsku Zdroj: profimedia.cz

Jen pár měsíců po medializaci a následném odprodeji podílu ve Slovenském plynárenském průmyslu (SPP) koncernem E. ON německá firma zvažuje i prodej svých akcií v další energetické firmě na Slovensku. Po největším dodavateli plynu plánuje energetický gigant i prodej dodavatele elektřiny Západoslovenská energetika (ZSE).

S informací jako první přišel deník Pravda, který se opíral o zdroje ze slovenského a německého energetického prostředí. „O možném prodeji se diskutuje už delší dobu,“ potvrdil zdroj deníku E15. Dodal však, že zatím jde jen o zvažování a firma ke konkrétním krokům nepřistupuje.

Potvrzují to i vyjádření rezortu hospodářství a ZSE. „Nevíme o žádných takových krocích a nebyla žádná jednání, kde by byl zmíněn odchod současného akcionáře. Tyto informace jsou zavádějící,“ konstatoval mluvčí ministerstva Stanislav Jurikovič. Mluvčí ZSE Ján Orlovský zase vzkázal, že otázka prodeje nebyla předmětem diskuze akcionářů na žádném ze statutárních orgánů ZSE.

Problémem při prodeji totiž může být i zájemce. Nahlas se mluví jen o českém Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH), který už od E. ON koupí akcie v SPP. „Další zájemce není,“ řekl zdroj E15. Šéf holdingu Daniel Křetínský jednání nepotvrdil ani nevyvrátil. „Bohužel nemůžu to komentovat,“ uvedl pro Pravdu.

I kdyby skutečně došlo k jednání, otázkou zůstává, zda by Češi měli dostatek zdrojů na koupi 49 procent akcií v elektrárnách poté, co po definitivním přiklepnutí obchodu s SPP vydají 2,6 miliardy eur. Účetní hodnota podílu v dominantním dodavateli elektřiny na západě Slovenska dosahuje téměř 900 milionů eur.

Faktem zůstává, že evropská pravidla způsobují německému koncernu vrásky na čele. Nedokáže už z energetiky generovat takový zisk jako v minulosti. Důkazem je i čistá ztráta za třetí kvartál minulého roku v objemu 179 milionů eur a oznámení, že za celý rok 2012 pro zhoršené podmínky na trhu už nepočítá s původně plánovaným ziskem.