ZAT bude s Rusy spolupracovat v jaderné energetice

Jaderná elektrárna ve Francii, ilustrační foto

Jaderná elektrárna ve Francii, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Příbramský dodavatel řídicích systémů pro jadernou energetiku, firma ZAT, uzavřela memorandum o spolupráci s ruskou společností AKME-Engineering. ZAT se podílela například na výstavbě jaderných elektráren Dukovany či Temelín.

„Podepsání memoranda je pro nás významným krokem,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti ZAT Vladislava Česáková. Firma si od navázání spolupráce slibuje expanzi na nových trzích v oblasti malých jaderných zdrojů. Zástupci firmy ZAT v rámci konference Atomex-Europe 2012 podepsali spolupráci také s dalšími 12 českými firmami.

ZAT se zaměřuje na obnovu systémů kontroly a řízení pro primární, sekundární okruh a pomocných provozů u nás i v zahraničí. Spolupracovala na obnově jaderných elektráren Dukovany,Temelín a slovenských jaderných elektráren Bohunice II a Mochovce či ukrajinských jaderných elektráren Chmelnická, Jihoukrajinská, Rovenská a Záporožská.

:

Společnosti loni meziročně stouply tržby o pětinu na 640 milionů korun. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy hmotného a nehmotného jmění, vzrostl o polovinu. Objem rozpracovaných zakázek v současnosti činí téměř 1,3 miliardy korun.