Zeman k dělníkům nepromluví. Kolínská automobilka odmítla zastavit výrobu

Prezident Miloš Zeman k dělníkům nepromluví

Prezident Miloš Zeman k dělníkům nepromluví Zdroj: CTK

Prezident Miloš zeman musí měnit program. V rámci návštěvy rodného Kolína chtěl navštívit automobilku TPCA, firmu, která začala vznikat v době, kdy byl premiérem, a promluvit k dělníkům. Vedení automobilky ale odmítlo přerušit výrobu. Kolínská automobilka zaměstnává 2500 lidí, Zeman k nim chtěl promluvit přímo v moderní výrobní hale. Firma by ale musela minimálně na hodinu zastavit výrobní linky.

„Zastavit výrobu rozhodně nemůžeme, protože musíme plnit nasmlouvané dodávky. Vznikla by nám finanční škoda,“ sdělil mluvčí automobilky Radek Kňava serveru ihned.cz.

Výrobní linka zastavuje výrobou, pouze když na celý den nepřipadá žádná směna, anebo při celozávodní dovolené. „Kdybychom linku zastavili, ta auta by se pak musela vyrobit jindy. Třeba o přesčasech,“ řekl serveru mluvčí továrny.

Podle serveru ale nechtěla automobilka prezidentskou delegaci do výrobních hal pustit také proto, že nyní připravuje přísně tajenou novou řadu vozů. Kvůli tomu zrušila i veřejné prohlídky výroby. Zeman nakonec místo TPCA zamíří do kutnohorské továrny Philip Morris, která patří mezi přední výrobce cigaret.

Prezidenta bude na cestě po Středočeském kraji doprovázet náměstek hejtmana Miloš Petera (ČSSD), který již dříve řekl, že ke změně programu návštěvy došlo na přání prezidentské kanceláře. Prezidentská kancelář v srpnu oznámila, že Zeman ještě letos navštíví všechny kraje mimo Prahy, kde sídlí. Turné v září zahájil ve Zlínském kraji, pak byl v Pardubickém, Jihomoravském kraji a Moravskoslezském kraji.