Země Visegrádu budou společně rozvíjet vodíkové technologie

TriHyBus

TriHyBus Zdroj: Michael Tomes

Země visegrádské čtyřky a Rumunsko budou společně rozvíjet vodíkové technologie pro energetiku. Informovala o tom Česká technologická vodíková platforma (HYTEP), která spolupráci iniciovala. Uvedla, že státy se tak chtějí v tomto oboru přiblížit úrovni západní Evropy.

„V našem regionu stále naléhavě chybí strategické uchopení této perspektivní oblasti energetiky ze strany státu i průmyslu. Bez systematické podpory nám přitom hrozí, že zaspíme modernizaci celé energetiky, kterou Evropa dnes prochází,“ uvedl dnes místopředseda představenstva HYTEP Aleš Doucek.

Podle platformy se vodíkové technologie a palivové články jeví jako slibné řešení hlavních problémů spojených s rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Mimo jiné totiž pomáhají řešit problematiku skladování energie nebo její přeměny, což muže pomoci k větší stabilizaci přenosové sítě.

Vedle HYTEP je v projektu zastoupena Slovenská technologická univerzita v Bratislavě, Maďarská asociace pro vodík a palivové články, polský Energetický institut a rumunský Národní institut výzkumu a vývoje pro kryogeniku a izotopické technologie.

Praktické využití

Česká vodíková technologická platforma sdružuje nejvýznamnější subjekty, které se v Česku vývoji vodíkových technologií a jejich využití v praxi věnují. Mezi její členy patří jak vysoké školy a výzkumné instituce, tak komerční subjekty z oboru technologií a energetiky. Členem je například i petrochemický holding Unipetrol.

V oblasti je aktivní také největší česká energetická společnost ČEZ. Její dceřiná firma Inven Capital na konci listopadu získala menšinový podíl v německé firmě Sunfire. Hlavním produktem této společnosti jsou právě palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny.