Zemkova Z–Group o značku Poldi nepřijde

Poldi

Poldi Zdroj: ctk

Společnost Z–Group Zdeňka Zemka nepřijde o jednu z nejznámějších průmyslových značek v Česku Poldi, i když ji už aktivně nevyužívá a pouze ji pronajímá. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který zamítl dvě žaloby druhého českého vlastníka značky s profilem ženské hlavy, společnosti Poldi Hütte.

Společnost s ruskými investory provozující v kladenském areálu ocelárnu požadovala, aby Zemek o značku Poldi přišel kvůli tomu, že ji pět let aktivně nevyužívá. Ze zákona tak měl ztratit práva na její ochranu a Poldi Hütte měla být jediným vlastníkem značky.

První návrh na vymazání ochrany značky Poldi pro Zemkovu společnost podala Poldi Hütte už v roce 2009. „Z–Group nevyužívá na území České republiky v posledních pěti letech značku pro žádný z výrobků, pro který je zapsána,“ uvedli zástupci Poldi Hütte ve svém návrhu.

Návrhy firmy zamítl Úřad průmyslového vlastnictví. Ten potvrdil, že Zemkova firma sice značku Poldi aktivně nevyužívá, ale na základě licenční smlouvy ji převedla na další firmu působící v Kladně, Strojírny Poldi. Ty nyní vlastní finanční skupina Jet Investment, vedená brněnským miliardářem Igorem Faitem. Poldi Hütte se ještě pokusila vzít Poldi značku Z–Group u soudu, podala dvě žaloby k Městskému soudu v Praze. Právník firmy Pavel Pravda zpochybnil kvůli změnám ve vlastnictví Strojíren Poldi licenční smlouvu i aktivní využívání značky. „Vlastník značky Poldi nepředložil důkazy, že by značku pro výrobky z ocele a ocelové zboží v období pěti let řádně využíval,“ uvedl Pravda v žalobě.

Licenční smlouva platí, rozhodl městský soud

Městský soud v Praze ale rozhodl, že přes změny ve Strojírnách Poldi licenční smlouva platí a firma využívá značku Poldi pro výrobky z oceli v souladu s jejím obsahem. Dokazují to například i faktury za dodávky výrobků pro Zetor nebo automobilku MAN. „Rozhodnutí o platnosti značky Poldi bylo vydáno v souladu se zákonem,“ rozhodla soudkyně Ivanka Havlíková.

Konkurz na majetek společnosti Poldi Ocel prohlásil Krajský obchodní soud v Praze 5. března 1997. V červenci 1997 pak v úpadku skončily i Konstrukční oceli Poldi a Huť Poldi ušlechtilé oceli. Tu koupil o rok později Zdeněk Zemek. V roce 1999 společnost od Zemka získala firma Scholz Stahlzentrum Ost. Nová firma dostala jméno Poldi Hütte, v roce 2012 do ní vstoupili noví investoři a firma se přejmenovala na Poldi s.r.o.