Zetor se po třiceti letech vrací do Barmy. Vyveze tam stovky traktorů

výroba traktorů Zetor

výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

výroba traktorů Zetor
výroba traktorů Zetor
Zetor Maxterra
Zetor Forterra HSX
Zetor, traktory
9
Fotogalerie

Brněnský Zetor začne po více než třiceti letech znovu dělat byznys v Barmě. V příštím roce tam chce dodat stovky traktorů. Firma v barmském Rangúnu otevřela nové obchodní zastoupení. Otevření obchodního zastoupení se zúčastnila i diplomatická delegace vedená ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). Barma je pro Zetor tradičním trhem. V minulosti tam byla montovna značky.

Zetor v Barmě zajistí i servis a dodávku náhradních dílů. "Cílem je zabezpečit zákazníkům kompletní služby, které při práci s traktory budou případně potřebovat využít," uvedl Robert Harman, ředitel indické společnosti Zetor India. Je dceřinou společností brněnského Zetor tractors a pronikání značky na asijské trhy zajišťuje. 

Traktory bude Zetor do Barmy dodávat ve spolupráci s místní společností Green World Tractor. Spolupráce byla uzavřena na čtyři roky a očekává se odběr několika stovek kusů traktorů ve výkonnostním spektru od 50 do 110 koní.

Zetor v šedesátých až osmdesátých letech vyvezl do Barmy tisíce strojů. Měl tam dokonce montovnu traktorů. Za dobu své existence vyrobila přes patnáct tisíc strojů, které byly vyvezeny a prodány do jihovýchodní části Asie. Výroba byla ukončena v roce 1985.

Zetor letos investoval desítky milionů korun do výzkumu a vývoje. Postavil rovněž logistické centrum, které dokončil začátkem letošního roku. Firma plánuje rozšíření současných čtyř modelových řad na šest. Na veletrhu Techagro v Brně letos představila prototyp tříválcového traktoru o výkonu 49 koní, který se v budoucnu stane základem páté, nejmenší modelové řady traktorů značky. Firma ročně vyrábí kolem čtyř tisíc traktorů.