Chceme navázat na tradiční hospodářské vztahy, řekl Mládek v Barmě po setkání se Su Ťij

Barmská ministryně zahraničí a laureátka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij přijala 31. října v hlavním městě Neipyijtu českého ministra průmyslu a obchodu Jan Mládka

Barmská ministryně zahraničí a laureátka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij přijala 31. října v hlavním městě Neipyijtu českého ministra průmyslu a obchodu Jan Mládka Zdroj: ČTK

Su Ťij
Su Ťij během návštěvy volební místnosti
Su Ťij
Karel Schwarzenberg, Su Ťij
Není žádný důvod,abychom ztratili odvahu,řekla po svém propuštění z domácíhovězení barmská opoziční aktivistkaAun Schan Su Ťij.
17
Fotogalerie

Barmská ministryně zahraničí a laureátka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je hlavní představitelkou demokratických změn v zemi, přijala dnes v hlavním městě Neipyijtu českého ministra průmyslu a obchodu Jan Mládka (ČSSD). Do Barmy přicestoval na třídenní pracovní návštěvu v čele podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR, informovalo tiskové oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Mládek při jednání nabídl Barmě spolupráci mimo jiné v oblasti energetiky a zpracování potravin a zemědělství. Ta by podle Su Ťij měla cílit a v případě potravinářství stojí především o udržitelný rozvoj. Za inspirativní považuje v tomto směru země, jakými jsou například Nový Zéland nebo Kanada. Vysoký potenciál spolupráce může spočívat také v budování robustnější energetiky nebo komunikačních sítí.

"Cílem této cesty je navázat na tradiční hospodářské vztahy a rozvinout obchodní spolupráci se zemí, která byla naším dlouholetým tradičním partnerem a jsem přesvědčen, že otevírající se barmská ekonomika je pro nás velmi zajímavou příležitostí," citovalo ministerstvo ve své tiskové zprávě Mládka. Ve druhé polovině minulého století patřila Barma pro Prahu k nejvýznamnějším obchodním partnerům v jihovýchodní Asii.

"Velké příležitosti ke spolupráci České republiky a Barmy spatřuji mimo jiné v projektech geologického mapování, průzkumu ložisek nerostných surovin a jejich přípravě k využití. Další oblast představují dodávky strojů a zařízení, zemědělské techniky, technologií pro energetiku, dopravní infrastrukturu, vybavení nemocnic a podobně," řekl také Mládek k sérii jednání s dalšími barmskými představiteli.

Ministr obchodu Than Myint projevil zájem o účast na českých veletrzích, například na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. "Pro Barmu by to byla vhodná příležitost najít zajímavé partnery pro jeho další průmyslový rozvoj a seznámit se s nejmodernějšími technologiemi," řekl Mládek.

V úterý se česká mise přesune do bývalého hlavního města Rangúnu, kde se mimo jiné uskuteční slavnostní prezentace traktoru Zetor. Právě tato značka se v této zemi v minulosti vyráběla a současní majitelé společnosti jí sem chtějí exportovat. V Rangúnu také proběhne podnikatelské fórum, na kterém se představí zástupci českého strojírenství, agroprůmyslu, energetiky, zdravotnictví a farmacie, potravinářství i technického vzdělávání.