Zisk a tržby Toyoty díky kurzu jenu výrazně vzrostly

Toyota Mirai

Toyota Mirai

Čistý zisk největší japonské automobilky Toyota Motor ve druhém čtvrtletí finančního roku vzrostl meziročně o 13,5 procenta na 611,7 miliardy jenů (zhruba 125 miliard korun) a výrazně se zvýšily i tržby. Ke zlepšení přispěl zejména příznivý kurz japonského jenu, který zamaskoval pokles prodeje. Firmě pomohlo i snižování nákladů.

Tržby společnosti se v období od července do září zvýšily o osm procent na 7,1 bilionu jenů, třebaže prodej vozů se snížil. Provozní zisk vzrostl o 26 procent na 827 miliard jenů a mírně překonal odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. K růstu tržeb a zisků dopomohl slabý kurz jenu, který zvyšuje hodnotu zahraničních tržeb v domácí měně.

Za první pololetí finančního roku tržby Toyoty vzrostly o devět procent na 14,1 bilionu jenů, i když odbyt vozů klesl o čtyři procenta na 4,278 milionu. Čistý zisk se zvýšil o 12 procent na 1,26 bilionu jenů. Toyota ponechala výhled celoročního čistého zisku beze změny na 2,25 bilionu jenů. U tržeb ale výhled snížila o jedno procento na 27,5 bilionu jenů.

Skupina Toyota Motor prodala za první tři čtvrtletí letošního roku zhruba 7,5 milionu vozů. Získala tak zpět vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu, o kterou ji v pololetí připravil německý konkurent Volkswagen. Jedničkou světového trhu byla Toyota v posledních třech letech a loni prodala 10,23 milionu vozů.