Zisk Bombardieru klesl o 93 procent, letadla zachraňují propad vlaků

Bombardier Q400 aerolinek Austrian Airlines

Bombardier Q400 aerolinek Austrian Airlines Zdroj: E15 Stepan Bruner

Zisk kanadského výrobce kolejové techniky a letadel Bombardier ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku kles o 200 milionů dolarů na 14 milionů. Většímu propadu zisku zabránily dobré výsledky letecké divize.

Do poklesu zisku se výrazně promítl jednorázový odpis 119 milionů dolarů způsobený uzavřením továrny v německých Cáchách. Tržby z prodeje letadel stouply o 30 procent na 2,6 miliardy dolarů, naopak prodeje kolejových lokomotiv a tramvají poklesly o čtyři procenta na 2,2 miliardy dolarů. „Výsledky za rok 2012 neodrážejí náš potenciál,“ uvedl šéf firmy Pierre Beaudoin. „Nacházíme se v bodě zlomu,“ dodal s tím, že firma pomalu vychází z krize a v příštích letech chystá expanzi na hlavních trzích.

Tržby za celý loňský rok klesly o 1,5 miliardy na 16,8 miliardy dolarů. Zisk spadl z 865 na 692 milionů dolarů.

Firma zároveň nahromadila více zakázek, nesplněné objednávky na konci roku dosáhly rekordní hodnoty 66,6 miliardy dolarů. Loni Bombardier vyrobil 233 letadel, o dvanáct méně než v roce 2011. Letos chce produkci zvýšit zpět na předloňskou úroveň.

Akcie Bombardieru v posledních pěti letechAkcie Bombardieru v posledních pěti letech

Bombardier oznámil, že vývojový program privátního tryskáče Learjet 85 nabere zpoždění. K zákazníkům kvůli technickým potížím při testování nedorazí letos, ale až během léta roku 2014. Vývoj regionálního dopravního letounu CSeries, do kterého vkládá firma velké naděje, nicméně běží podle plánu a první let prototypu se uskuteční v červnu.

Kanadský výrobce navzdory loňskému poklesu stále zůstává lídrem na trhu soukromých dopravních letounů. Firma předpokládá, že tento trh se do roku 2021 zvětší o polovinu oproti uplynulé dekádě.