Nissan neodmítá fúzi partnerského Renaultu s FCA, tvrdí japonský deník

Nissan

Nissan Zdroj: profimedia.cz

FCA
FCA
3
Fotogalerie

Japonská automobilka Nissan, která už dlouho tvoří alianci s francouzským Renaultem, proti případnému spojení svého partnera s italsko-americkou společností Fiat Chrysler Automobiles nic nenamítá. S odvoláním na nejmenovaného činitele to uvedl japonský deník Nikkei. Představitelé aliance Nissan, Renault a Mitsubishi se dnes setkali na plánované schůzce v Jokohamě. Její původní témata zastínil nynější plán Francouzů, díky němuž by vznikl třetí největší výrobce automobilů na světě.

Plán vyvolává složité otázky ohledně toho, jak by Nissan zapadal do zásadně změněné aliance. O budoucích vztazích teď v Japonsku jedná předseda představenstva Renaultu Jean-Dominique Senard. Kvůli nerovnoměrnému rozdělení moci panuje v alianci Nissanu a Renaultu už delší dobu napětí. Nissan, který je větší společností, drží ve francouzské automobilce 15procentní podíl bez hlasovacích práv, zatímco Renault vlastní 43,4 procenta Nissanu.

"Nejsme proti. Musíme ale vypracovat řadu detailů," sdělil nejmenovaný zdroj listu Nikkei. Ve vydaném prohlášení představitelé aliance potvrdili, že jejich jednání bylo "otevřené a transparentní". Cílem diskuse je zřejmě řešit náklady na dalekosáhlé technologické a regulační změny, včetně zaměření na elektromobily.

Jak ale uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací, Nissan - který fúzi s Renaultem odmítl - byl novým plánem svého partnera nepříjemně zaskočen. Japonská automobilka se obává, že by dohoda s FCA mohla oslabit její vztahy s partnerem, s nímž tvoří alianci už 20 let.

Spojení Renault-FCA také představuje další problém pro výkonného ředitele Nissanu Hirota Saikawu. Ten se už tak potýká se špatnými finančními výsledky firmy a s napjatou situací po odvolání dlouholetého šéfa aliance Carlose Ghosna.

Japonská média před dnešní schůzkou citovala Saikawu, který jim řekl, že se bude zabývat potenciálními příležitostmi, které fúze Renault-FCA nabízí.