ZKL se chce trefit do mezery na trhu. Stát to bude 145 milionů

Ložisko z produkce ZKL

Ložisko z produkce ZKL Zdroj: ZKL

Český strojírenský koncern ZKL loni i v neoptimálním ekonomickém prostředí vykázal růst. Tržby koncernu dosáhnou v roce 2013 přibližně 1,5 miliardy meziročně o tři až pět procent více.

„Ačkoli byly naše plány optimističtější, jsme s výsledkem spokojeni. Pokles oproti původním odhadům způsobily naše obchodní aktivity v asijském teritoriu,“ uvedl generální ředitel koncernu Jiří Prášil.

Prodeje realizované v Číně podle jeho slov činily asi 6,5 milionu dolarů. Tato částka znamenala meziroční nárůst tržeb o jednu polovinu, nedosáhla však predikovaného vývoje.

Dalším problémem bylo nenaplnění předpokládaných prodejů v Indii v důsledku neřízeného oslabení vnitřní měny a problémů s indickou ekonomikou jako takovou.

Nižší prodeje v těchto oblastech však vyvážily aktivity společnosti v západní Evropě. Silný trh s nezanedbatelným potenciálem představuje aktuálně především Německo a Španělsko.

O 150 rozměrů ložisek více

Nadstandardních výkonů dosáhl koncern v oblasti navýšení a rozšíření strojírenské výroby. Během uplynulého roku portfolio výrobků ZKL narostlo o 150 typorozměrů ložisek.

V návaznosti na dosažené výsledky, ZKL ambiciózně plánuje také pro rok 2014. Pro následující období chce management zvýšit tržby o 10 až 15 procent.

„Aktuálně máme vypracovaný projekt výroby 60 nových typorozměrů válečkových ložisek v závodě v Klášterci nad Ohří. Našim cílem je vyplnění mezery na trhu, tato ložiska se totiž již v Evropě téměř nevyrábí,“ řekl Prášil.

„Výška investice představuje zhruba 145 milionů korun a je již kompletně finančně zajištěna. Zvětšení portfolia nám přinese další zákazníky a dojde k vytvoření nových pracovních míst v oblasti vysoce postižené nezaměstnaností,“ dodal ředitel.

Důležitou investici, která svým objemem přesahuje až do roku 2015, ZKL chystá v brněnském podniku. Týká se modernizace technologie dokončovacích operací výroby soudečkových ložisek včetně přestavby jedné výrobní haly o ploše 10 tisíc metrů čtverečních.

Strojírenská společnost ZKL měla v roce 2011 nejvyšší tržby v historii

Poněkud zadýchaný obr