ZKL za tři čtvrtletí utržil 1,3 miliardy. Propad v Rusku a Číně nahradila Indie

Výrobce ložisek ZKL

Výrobce ložisek ZKL Zdroj: CTK

Strojírenský koncern ZKL za tři čtvrtletí zvýšil obrat meziročně o 14,6 procenta na 1,278 miliardy korun. Firmě, která patří k největším evropským výrobcům ložisek, rostou především prodeje v Indii, jimiž nahrazuje poklesy v Rusku a Číně.

Strojírenský koncern ZKL v současnosti většinu svého zboží vyváží. „Plnění letošního obchodního plánu je negativně ovlivněno situací v Rusku a nižším růstem ekonomiky v Číně. Zde na náš prodej ložisek negativně působí aktuální špatná situace v důlním a ocelárenském průmyslu. Naopak očekáváme růst prodeje v Indii, kde jsme byli úspěšní v několika tendrech do velkých průmyslových komplexů,“ uvedl generální ředitel Jiří Prášil.

Za celý letošní rok firma původně počítala se zhruba pětinovým růstem obratu, ten ale nakonec dosáhne jen 14,6 procenta na 1,725 miliardy korun.

Provozní zisk koncernu v prvních třech čtvrtletích klesl zhruba o čtvrtinu na 44,6 milionu korun. To je zhruba poloviční výsledek proti původním plánům. „Neplnění provozního výsledku je ovlivněno zejména eliminací negativního kurzového zajištění v roce 2015. V konkrétním vyjádření to znamená za leden až září ztrátu 58,1 milionů korun,“ dodal Prášil. Dalším důvodem nižšího zisku je pomalejší uvedení nových technologií pro výrobu válečkových a soudečkových ložisek. „Skluz v náběhu těchto technologií je čtyři až pět měsíců a plánovaných kapacit bude dosaženo až koncem letošního roku,“ doplnil.

Posílení i na domácím trhu

Koncern ZKL má sídlo v Brně, kde má i hlavní výrobní závod. Strojírny má dál v Hanušovicích na Šumpersku a v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. Skupina se věnuje výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro automobilový a železniční průmysl. Loni investovala do výroby zhruba 380 milionů korun, modernizace společnost čekají i v letošním roce.

V loňském roce skupina zvýšila obrat o sedm procent na 1,505 miliardy korun. Provozní zisk stoupl asi o polovinu na 55 milionů korun. Firma loni navýšila prodej svých výrobků mimo jiné v zemích střední Evropy včetně České republiky, dále v Indii a Jižní Americe. Podíl exportu společnosti loni dosáhl 80 procent.