Zkrachovalá Key Investments poskytovala služby i pro ČEZ

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: Eduard Erben, E15

Zkrachovalá brokerská společnost Key Investments měla v letech 2005 až 2008 poskytovat poradenské služby a spravovat část finančních aktiv pro polostátní energetickou firmu ČEZ. Například za rady k investicím ČEZ v Bulharsku měla inkasovat několik milionů korun. Celkovou platbu pro Key Investments nechce ČEZ prozradit.

Informovaly o tom dnešní Lidové noviny. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl LN, že energetická firma s Key Investments v roce 2005 uzavřela smlouvu o poskytování poradenských služeb v oblasti financování. Neuvedl ale, jak se brokerská firma s utajenými vlastníky k zakázkám dostala.

Podle energetického analytika Michala Šnobra ze skupiny J&T všechny informace v analýzách z roku 2008 k investicím ČEZ v Bulharsku musela mít firma k dispozici, píše deník.

Podle smlouvy o obhospodařování investic na roky 2005 až 2008 spravovala Key Investments majetek ČEZ v hodnotě 20 milionů korun, napsaly LN.

I Praha, Sokolov, Gross a Kocourek

Podobně poskytovaly majetek Key Investments k investicím městské části Praha 6, Praha 10 a město Sokolov a dnes jim po krachu brokerské firmy zbyly pohledávky za desítky milionů korun.

Firmě Key Investments, která je v konkurzu, pražské městské části v minulosti svěřily stovky milionů. Návrh na insolvenci na sebe koncem loňského června podala sama firma s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.

Tři bývalí členové představenstva jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů někdejšího premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek.