Zkrachovalá plzeňská kovovýroba Pilsen Tools rozprodává majetek

Pilsen Tools míří do Insolvenční správce společnosti Pilsen Tools David Jánošík začal vybírat zájemce o plzeňského výrobce nářadí a nástrojů.

Pilsen Tools míří do Insolvenční správce společnosti Pilsen Tools David Jánošík začal vybírat zájemce o plzeňského výrobce nářadí a nástrojů. Zdroj: Pilsen Tools

Součástí prodávaného majetku je především strojové zázemí pro kusovou výrobu nářadí a souvisejících služeb, nebo také prostorná výrobní hala, která prošla v roce 2018 rozsáhlou modernizací.
Součástí prodávaného majetku je především strojové zázemí pro kusovou výrobu nářadí a souvisejících služeb, nebo také prostorná výrobní hala, která prošla v roce 2018 rozsáhlou modernizací.
3
Fotogalerie

Insolvenční správce společnosti Pilsen Tools začal vybírat zájemce o části závodu plzeňského výrobce nářadí a nástrojů. Ten se dostal do ekonomických problémů v roce 2018. Součástí prodávaného majetku je především strojové zázemí pro kusovou výrobu nářadí a souvisejících služeb, nebo také prostorná výrobní hala.

„Jelikož se jedná o zpeněžení majetku v konkurzu, bude převáděný majetek očištěný o závazky firmy vzniklé do účinnosti smlouvy. V praxi to znamená, že na nového majitele nepřejdou dluhy společnosti, což pro něj může být výhodné,“ uvádí Petra Spáčilová z restrukturalizačního týmu společnosti Deloitte, která insolvenčnímu správci při prodeji pomáhá.

Podmínky výběrového řízení zveřejnil insolvenční správce David Jánošík v insolvenčním rejstříku v úterý. Zájemci se mohou zúčastnit na základě přihlášky doručené nejpozději do konce tohoto měsíce. 

Společnost Pilsen Tools působí na trhu kovovýroby a nástrojářství více než dvacet let. Kvůli dlouhodobě špatným finančním výsledkům, způsobených zejména úbytkem kvalifikované pracovní síly, se ale v roce 2018 dostala do hospodářských potíží. Společnost ovšem i nyní dál v omezené míře funguje a vyrábí.

Podle svého někdejšího prohlášení neměla Pilsen Tools na splácení závazků ve výši asi 33 milionů korun. "Firma Pilsen Tools není v současné době schopna dosáhnout stavu, kdy bude její výroba rentabilní," uvedl loni v létě zástupce podniku Marian Franc.

Po neúspěšné snaze o nalezení strategického partnera na sebe společnost v červnu loňského roku podala insolvenční návrh. K dnešnímu dni byly do insolvenčního řízení přihlášeny pohledávky v celkové výši bezmála 112 milionů korun.

Majoritním vlastníkem se 70 procenty je Amelia Pasa Banhidi-Dobrita.