Zkrachovalou Pilsen Steel koupil německý holding Max Aicher

Průmyslová zóna Karlov v Plzni

Průmyslová zóna Karlov v Plzni Zdroj: Shutterstock

Pilsen Steel
Pilsen Steel
3
Fotogalerie

Zkrachovalé plzeňské hutě a kováry Pilsen Steel a firmu Pilsen Estates koupila je od 1. července společnost Max Aicher Pilsen z německého holdingu Max Aicher. Uvedl to insolvenční správce Jaroslav Brož. Německá firma, která patří k největším nezávislým ocelářským podnikům v Evropě, už zaplatila za Pilsen Steel a Pilsen Estate celou kupní cenu. Její výši ani budoucí záměry nového majitele Brož nechtěl komentovat. 

Spolu se závodem přechází na nového majitele asi 40 zaměstnanců Pilsen Steel, kteří ve firmě z původních 525 lidí zůstali. Ostatní odešli začátkem letošního roku po dohodě nebo si nechali dát výpovědi.

Skupina Max Aicher je rodinnou firmou, založenou už v roce 1924 ve Freilassingu v jižním Německu. Její roční obrat se pohybuje kolem jedné miliardy eur ročně, uvedl Brož. Skupina podniká v ocelářství, životním prostředí, stavebnictví, nemovitostech a turistice. V Česku má Max Aicher od roku 1993 podnikatelské aktivity v železárnách Annahutte v Prostějově, podniká i v odpadním průmyslu a také v logistice v Plzni.

Prodej plzeňské firmy napřímo bez dražby polovil v únoru Krajský soud v Plzni nejvyšší nabídce na základě výběrového řízení provedeného insolvenčním správcem. Celý prodej byl podle Brože extrémně rychlý.

Pilsen Steel je v konkurzu od loňského 16. června. První mezinárodní nabídku učinil Brož v srpnu. Ve vícekolovém výběrovém řízení oslovil strategické i finanční investory z celého světa - například z EU, Ameriky, Číny, Japonska či Koreje. V prosinci už měl nejvyšší nabídku, v polovině února zaplatil Max Aicher zálohu, zbytek kupní ceny doplatil nyní.

Do insolvenčního řízení se loni v červnu přihlásilo 87 věřitelů, kteří uvedli, že jim podnik dluží 9,4 miliardy korun. Správce tehdy popřel asi 7,8 miliardy korun včetně pohledávek tří největších věřitelů - ruských bank Vněšekonombanky, VEB Kapital a Mezinárodní investiční banky. Banky se soudí o pohledávky v incidenčních sporech. S prodejem Pilsen Steel souhlasily i Vněšekonombanka a VEB Kapital jako největší zajištění věřitelé. Brož neuvedl, nakolik kupní cena pokryje pohledávky věřitelů.

Bývalé hutě a kovárny Škody Plzeň koupila před 20 lety ruská strojírensko-metalurgická skupina OMZ, od roku 2010 vlastnil stoprocentní obchodní podíl firmy ruský podnikatel Igor Šamis.