Zlínská firma dodá tisíce turniketů pro jihoafrická nádraží

Turnikety firmy Cominfo

Turnikety firmy Cominfo Zdroj: Cominfo

Zlínská společnost Cominfo, která vyrábí turniketové systémy, motorové branky a mechanické zábrany, dodá několik tisíc turniketů do vlakových nádraží v Jihoafrické republice. Projekt je rozdělen do několika etap, počítá se s dodáním 4500 až 5000 kusů turniketů včetně následného servisu. Jde o objemově největší zakázku firmy, řekl ředitel Karel Zvolský.

Projekt začal před třemi lety, další tři roky by mělo Cominfo ještě turnikety do Jihoafrické republiky dodávat. Firma loni vyrobila asi 2500 kusů turniketů, cílem je podle Zvolského roční produkce až 5000 kusů.

Jihoafrická republika však není přes velkou zakázku nejvýznamnějším trhem pro Cominfo. „Posledních osm let se soustřeďujeme nejen na český a slovenský trh, ale i na mezinárodní. Získali jsme významné trhy v rámci Evropské unie, kromě Švýcarska máme zastoupení ve všech zemích,“ podotkl Zvolský, podle kterého firma dodává do 55 zemí.

Zřejmě nejvýznamnějším trhem jsou USA a Kanada. „Získali jsme první dvě poměrně velké zakázky, další přicházejí. Trh je zajímavý svou velkostí a tím, že se tam uplatňují ty nejzajímavější a nejsofistikovanější turnikety, které vyrábíme,“ podotkl Zvolský. Export se na obratu firmy podílí 65 až 70 procenty, zbytek tvoří domácí trh a Slovensko.

Růst o 15 procent ročně

Tržby firmy podle ředitele rostou ročně asi o 15 procent, loni se však snížily na asi 190 milionů korun z 210 milionů korun v roce 2013. Vliv na to měla podle Zvolského situace na Ukrajině i pokles dodávek v Číně. Letos by měly tržby činit asi 270 milionů korun. „Funguje dobře trh Austrálie a Nového Zélandu, vzmáhá se i trh EU,“ podotkl Zvolský.

Firma zaměstnává 130 lidí, počet zaměstnanců se zvyšuje o deset procent ročně. „Nyní hledáme konstruktéry a pracovníky do vývoje,“ uvedl ředitel.

Firma existující 25 let vyrábí nejen turnikety, ale i terminály pro multifunkční arény a sportovní haly, systém pro sledování horníků v dolech i produkty na kontrolu vstupu. Cominfo má vlastní vývojová oddělení. Nemá vlastní obráběcí dílny, základní kostry zařízení jí dodávají partnerské firmy působící na Moravě, Cominfo je poté plní systémy. Vyvinulo také vlastní motor.