Změna v Silonu: firmu povede Šuchrat Saidov

Silon

Silon Zdroj: Profimedia

Otevření nové linky ve firmě Silon
2
Fotogalerie

Firma Silon, jediný český výrobce polyesterových stříží a technických polotovarů pro klíčová průmyslová odvětví, má od 1. října nového generálního ředitele. Je jím Šuchrat Saidov (38) původem z Uzbekistánu, který ve firmě pracuje od roku 2010. Nahradil Ronalda Voigta, který na pozici rezignoval.

Skupina Silon má 600 zaměstnanců, v ČR asi 550 lidí. Ročně zpracuje miliardu PET lahví, dováží je z celé Evropy. Firma Silon měla loni konsolidované tržby 4,1 miliardy Kč.

„Zaměstnanci pana Saidova dobře znají, protože působil ve výrobě kompaundů, kde dělal i šéfa výroby, dělal i vedoucího obchodu a k 1. říjnu byl jmenován do této pozice,“ řekla Vančurová. Kompaundy jsou polotovary do plastikářského průmyslu, pro výrobu vodovodních a topenářských trubek, kabelů, dílů pro auta nebo domácích spotřebičů.

Saidov pochází z Uzbekistánu, vystudoval řízení společnosti leteckého průmyslu. Hovoří kromě své mateřštiny plynně česky, anglicky a rusky. V Silonu pracuje od roku 2010, začínal jako produktový manažer, působil na divizi kompaundů jako vedoucí výroby, naposledy jako obchodní ředitel. Nově je i členem představenstva. Voigt na pozici výkonného ředitele rezignoval, nadále členem poradního sboru. Saidov dříve působil v běloruské společnosti Minsk Aircraft Overhaul, uzbecké Tashkent Aircraft Production Corporation či v české firmě Isolit-Bravo.

Firma Silon měla loni konsolidované tržby 4,1 miliardy Kč, meziročně téměř o pět procent vyšší. Provozní zisk klesl o 59 procent na 87,8 milionu. Firma loni prodala 105 tisíc tun výrobků, poprvé víc než 100 tisíc tun, meziroční růst je o 7300 tun. Od roku 2002 dělá polyesterová vlákna výhradně z recyklovaných PET lahví. Vlákna se používají hlavně v automobilovém průmyslu, netkané textilie v jednorázových nemocničních oděvech, dámských hygienických potřebách či plenách.

Silon patří v Evropě mezi pět největších výrobců PES stříží a polotovarů. Jeho výrobky jsou třeba ve vozech Porsche i na fotbalovém stadionu Bayernu Mnichov. Polovina produkce jde do automobilového průmyslu. Firma zpracuje ročně miliardu PET lahví. Za rok Silon vyrobí 100 tisíc tun materiálu. Polovinu produkce tvoří vlákna, druhou část kompaundy. Většina výrobků jde na export do více než 30 zemí.