Zmocněnec pro Temelín Bartuška zřejmě prodlouží mandát

Václav Bartuška

Václav Bartuška Zdroj: E15

Vláda v příštím týdnu projedná prodloužení mandátu vládního zmocněnce pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václava Bartušky do konce června roku 2014. Zároveň by měla být prodloužena činnost kanceláře vládního zmocněnce, její provoz do roku 2014 si vyžádá přes 12 milionů korun. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády.

Bartuškův současný mandát měl původně skončit v květnu letošního roku. Ve výběru dodavatele dostavby ale nastal časový posun a s ohledem na komplikovanost výběrového řízení by měl být jeho mandát prodloužen. Bartuška je zároveň českým velvyslancem pro energetickou bezpečnost.

Hlavním úkolem vládního zmocněnce pro Temelín je vykonávat nezávislý dohled nad společností ČEZ při výběru dodavatele dostavby. Zástupcům vlády má poskytovat informace o výběrovém řízení a dohlédnout na to, aby v procesu dostavby Temelína byly zohledněny strategické, bezpečnostní a zahraničněpolitické zájmy státu.

O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Do 2. července mají firmy předložit své nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.