Zpracovatelé masa brojí proti farmářům

jatka

jatka Zdroj: profimedia.cz

Chovatelé se pomalu začínají těšit na to, až budou moci na svých farmách porážet skot mladší dvou let a jelenovitou zvěř z farmového chovu. Toto právo jim zajišťuje novela veterinárního zákona, kterou včera schválila Poslanecká sněmovna. Nyní zákon zamíří do Senátu.

Proti způsobu domácích porážek se přitom postavil Český svaz zpracovatelů masa a Potravinářská komora ČR. Podle nich je chybou, že novela neobsahuje povinnost každý kus skotu nechat před porážkou a maso z ní vzešlé zkontrolovat veterinární správou. Absence této kontroly prý znamená nebezpečí šíření nákaz škodících lidskému zdraví, či dokonce takzvané nemoci šílených krav (BSE) mezi skotem.

Maso z domácích porážek skotu prý také chovatelé nemají šanci kvůli jeho množství zkonzumovat, a nezkontrolované maso tak podle nich zaŠéf míří na černý trh. Podle veterinářů je ale novela v souladu s legislativou EU a je správná i z odborného hlediska.

„Z našeho pohledu by nejjednodušší bylo domácí porážky skotu z novely úplně vyloučit. Za současného nastavení ve sněmovně to ale může být problém, protože se jedná o vládní návrh a vládní strany mají většinu,“ řekl v úterý před hlasováním poslanců výkonný ředitel svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Chovatelé argumenty zpracovatelů odmítají a obviňují je z lobbistické propagandy ve prospěch velkých zpracovatelů masa a jatek, poškozující zájmy chovatelů.Na pomoc zpracovatelům masa se vydal místopředseda zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal (ČSSD). Podal pozměňovací návrh, který by veterinární kontrolu skotu při domácí porážce zavedl. „Snahou je zajistit kontrolu kvality masa a jeho nezávadnosti,“ řekl deníku E15 Skopal. Návrh ale poslanci nepřijali.

Podle mluvčího veterinární správy Josefa Dubna by bylo možné výhrady hovořící o rizicích vztáhnout i na ostatní domácí porážky, které jsou tradičně povoleny. To je případ domácích porážek prasat, drůbeže či králíků. „Zde praxe funguje tak, že zdraví lidí ohroženo není. Pokud jde o riziko BSE, jde o výhradu iluzorní,“ řekl deníku E15 Duben. Pokud jde o množství domácích porážek skotu lze podle mluvčího říci, že určitě nepůjde o významné počty.