Zuzana Musilová: Bilion za fotovoltaiku je mimo realitu

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: ctk

„Solárníci“ nechtějí nic víc, než aby byly dodrženy podmínky garantované zákonem, tedy aby se jim vložené prostředky po 15 letech vrátily s přiměřeným ziskem. Dnes jsou už v důsledku solární daně často za 15letou dobou a spíš bojují o holé přežití, řekla v online rozhovoru na E15.cz ředitelka České fotovoltaické asociace (CZEPHO) Zuzana Musilová. Hovoří o vyhrocené situaci kolem chybného nastavení výkupních cen fotovoltaické elektřiny.

Podle České fotovoltaické asociace Energetický regulační úřad zkresloval údaje, na jejichž základě byla schválena solární daň a proto asociace na úřad podala trestní oznámení. Šéfka fotovoltaické asociace Zuzana Musilová říká, že ERÚ „obelhal premiéra a Ústavní soud“. O tom jak k tomu došlo detailně hovoří trestním oznámení, které asociace v této věci podala

„Pokud úřad podal dva výpočty dokládající návratnost investic do fotovoltaiky – jeden přímo Ústavnímu soudu a druhý premiérovi pro Ústavní soud a každý je jiný, těžko mohou být oba pravdivé. Navíc obsahují zjevně nesprávné výpočty a údaje,“ uvedla Musilová.

O špatně nastaveném systému podpory fotovoltaiky nedávno hovořil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který uvedl, že podpora solární energie, kterou zaplatí daňoví poplatníci celkově dosáhne až bilion korun. Toto číslo Musilová považuje za naprosto nereálné.

„Podpora, kterou platí odběratelé, nejde zdaleka jen na solární elektřinu, ale třeba i na spalování uhlí s příměsí biomasy v málo účinných a neekologických elektrárnách ČEZ a na další zdroje. Náklady na podporu fotovoltaiky se ani při hodně nadsazených odhadech nepřiblíží polovině této částky. Když si spočítáte výkupní ceny krát instalovaný výkon v daném roce, odečtete solární odvod a daň z příjmů, dostanete se za dvacet let na třetinu sumy, o které mluvil man ministr,“ hájí solární energii Musilová.